Hopp til innhold

Randmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Randmåler
Nomenklatur
Lomaspilis marginata
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
Randmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEgentlige målere
SlektLomaspilis
Økologi
Habitat: løvskog og hager
Utbredelse: den palearktiske sone

Randmåler (Lomaspilis marginata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne lille, svarte og hvite måleren er vanlig over det meste av Norge.

En ganske liten (vingespenn 22 – 28 mm), slank måler, vingene med hvit grunnfarge og varierende innslag av svart. Kroppen er gråsvart. Forvingen er vanligvis bredt svart langs det meste av forkanten og hele ytterkanten, men den svarte fargen langs forkanten er oftest avbrutt på to steder slik at det dannes to flekker, én ved roten og en mer eller mindre trekantet flekk midt i vingen. Sistnevnte er ofte forlenget like ned til bakkanten. Det svarte båndet langs ytterkanten er svært uregelmessig. Bakvingen har vanligvis mer eller mindre bredt svart ytterkant, i tillegg ofte et svart tverrbånd lenger inne i vingen.

Larven er nokså kraftig til målerlarve å være, grålig grønn og glatt.

Randmåleren finnes i løvskog. Larvene lever på selje, osp, bjørk og hassel. De voksne målerne flyr om natten, men skremmes også lett opp på dagtid.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Randmåleren er vanlig over hele Europa og videre østover til Mongolia. I Norge finnes den i praktisk talt hele landet, bortsett fra på fjellet.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata