Ramsgate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ramsgate
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktThanet
Admin. grevskapKent
StatusBy (town)
PostnummerCT11
Retningsnummer01843
Befolkning39 639 (2001)
Høyde o.h.0 meter
Kart
Ramsgate
51°20′38″N 1°24′15″Ø

Ramsgate er en by i distriktet Thanet lengst øst i Kent i England. Den var en av de store engelske strandbyene på 1800-tallet. Ramsgates hovedattraksjon er dens kystlinje og strender, og de viktigste næringsveiene er turisme og fiske. Byen har en av de største marinaene på den engelske sørkysten og fra havna i Ramsgate går fergeforbindelser over Den engelske kanal. Ved folketellingen i 2001 hadde byen 39 639 innbyggere.[1]

Byen består av to bosetninger som er vokst sammen. Den ene var fiskerlandsbyen ved kysten, beliggende i en grunn dal mellom to krittklipper, mens den andre var en jordbrukslandsby som nå utgjør sognet St. Lawrence. Klippene på begge sider kalles nå East Cliff og West Cliff og er i dag hovedsakelig boligområder. Det går promenader langs begge klippekantene med parker i hver ende.

Historie[rediger | rediger kilde]

The Sands i 1899

Ramsgate begynte som en fiske- og jordbrukslandsby i forhistorisk tid. Navnet Ramsgate har sin tidligste referanse som Hraefns gate (eller «klippeåpning»), og blir senere nevnt som Ramisgate og Remmesgate rundt 1225 og Ramesgate fra 1357. De legendariske krigerne Hengest og Horsa gikk på 400-tallet i land og innledet den hedenske angelsaksiske perioden i England. Den kristne misjonæren St. Augustin gikk i 597 i land i Ramsgate, og gjenetablerte med det forbindelsen mellom England og den kristne kirken i Roma.

Byggingen av havna i Ramsgate begynte i 1749 og ble fullført fundt 1850. På grunn av sin nærhet til det europeiske fastlandet var Ramsgate av stor betydning både under Napoleonskrigene og under evakueringen fra Dunkerque i 1940.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Ramsgate marina, med mange populære barer og puber

Ramsgates hovednæringsveier er turisme og fiskeri. Byens marina, Royal Harbour Marina, har rundt 800 båtplasser og 12 000 årlige besøkende per 2005. Ved marinaen ligger også en rekke båtrelaterte forretninger som driver sin virksomhet fra under de renoverte buene på Royal Parade.

Ramsgate Main Sands

Ramsgates hovedattraksjon er fremdeles kystlinja, da i særdeleshet Ramsgate Main Sands, som i 2008 ble tildelt Blått Flagg-status. Det lokale byrådet publiserer et nettsted som er spesielt rettet mot turister som besøker Ramsgate og de nærliggende byene.[2] Ramsgate har utviklet en kontinental café-kultur med barer og restauranter langs strandpromenaden.

Selv om det fremdeles leveres mere fisk i Ramsgate enn noe annet sted i Kent (~£700,000 i 2003), så er fiskeindustrien i en nedgangsperiode.[3]

En framvoksende næring er kraftproduksjon, hvor det er beregnet at flere hundre arbeidsplasser vil bli opprettet ved Thanet Wind Farm, et vindkraftverk like utenfor kysten.

Transport[rediger | rediger kilde]

Havna i Ramsgate har foruten marinaen også en fergeterminal med forbindelse til Oostende i Belgia. Tilførselsveien til havna i Ramsgate går i tunnel fra utenfor bysentrum for å unngå køer.

Ramsgates tilknytning til veinettet er primært via veien A299 (Thanet Way) som fortsetter inn på motorveien M2 videre til London. Mot sør går A256 mot Dover og Kanaltunnelen.

Ramsgate jernbanestasjon ligger øverst i byen. En ny høyhastighets togforbindelse til London startet i desember 2009 på High Speed 1, Storbritannias første høyhastighetslinje, mellom Londons St Pancras stasjon og Kent. Reisetiden fra Ramsgate til den nye St Pancras-terminalen er 1 time og 16 minutter.[4] Øvrige tog går fra Ramsgate til Charing Cross og Victoria i London, med ei reisetid til hovedstaden på 1 time og 50 minutter.

Kent internasjonale lufthavn ligger like vest for byen. Flyselskapet Flybe har ruter til Edinburgh og Manchester, og lufthavna brukes regelmessig av fraktselskaper.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Neighbourhood Statistics». Statistics.gov.uk. Arkivert fra originalen 25. mai 2011. Besøkt 20. februar 2011. 
  2. ^ Welcome to Thanet: Broadstairs, Ramsgate and Margate
  3. ^ «Arkivert kopi» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 26. september 2007. Besøkt 20. desember 2006. 
  4. ^ Southeastern Railway

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]