Ramsay MacDonald

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ramsay MacDonald

James Ramsay MacDonald (født 12. oktober 1866, død 9. november 1937) var en britisk politiker som også var statsminister i tre regjeringer i to perioder mellom 1924 og 1935. Han kom fra fattigslige kår og var en av pionérene i det britiske arbeiderpartiet.

MacDonald var den første statsministeren som kom fra arbeiderpartiet Labour. Hans første periode varte under et år, fra 22. januar til 4. november 1924. Den andre perioden begynte 5. juni 1929 og endte da MacDonald trådte tilbake 24. august 1931. Han ble utnevnt på nytt samme dag, denne gang som leder av en samlingsregjering. Denne tredje og siste perioden i stillingen varte til 7. juni 1935.

I likhet med økonomien i andre industrialiserte land ble også den britiske paralysert etter krakket på New York-børsen i 1929. Tallet på arbeidsledige som hadde vært på litt over en million da Labour overtok regjeringsmakten, nådde 2,7 millioner i løpet av 1930. Det oppsto ytterligere problemer i 1931 i kjølvannet av at den største banken i Østerrike gikk konkurs. Det var et sterkt press for å kutte i budsjettene, noe som skapte splittelse innad i regjeringen og sterk motstand innad i partiet. Ni av regjeringens 20 medlemmer gikk i mot, og MacDonald gikk til kongen for å levere regjeringens avskjedssøknad, men opposisjonen, som anså det som fordelaktig at det var en «sosialistisk» statsminister som sto for kuttene, ba ham fortsette. Resultatet ble en nasjonal samlingsregjering med ti medlemmer, hvorav flere, inkludert MacDonald selv, kom fra den tidligere Labour-administrasjonen. MacDonald, og de som fulgte ham, ble ekskludert fra partiet. Resten av partiet gikk i opposisjon med George Lansbury som ny partileder.

MacDonalds siste år som politiker ble tragiske. Det var etterhvert åpenbart for de fleste at statsministeren var i mental oppløsning. Trolig hadde han alzheimer. Finansminister Stanley Baldwin var den som satt med den virkelige makten, og han sendte statsministeren på lange, betydningsløse utenlandsreiser. Det gikk så langt at engelske aviser ved en anledning skrev at «statsministeren er på besøk i hjemlandet».

Også på det private planet opplevde han tragedier. Han ble tidlig enkemann, og ble alene med ansvaret for to små barn. Han giftet seg aldri igjen, og det var hans datter som fungerte som vertinne i Downing Street mens faren var statsminister. Hun var bare 20 år første gangen. Da han trakk seg ut av politikken var det noen som kom med velmente ord om at de håpet han nå kunne få noen gode år mot slutten av livet. "Mitt liv sluttet for 25 år siden", svarte han da.


Forgjenger:
 George Nicoll Barnes 
Leder for det britiske arbeiderpartiet
Etterfølger:
 Arthur Henderson 
Forgjenger:
 Lord Curzon 
Storbritannias utenriksminister
Etterfølger:
 Austen Chamberlain 
Forgjenger:
 Stanley Baldwin 
Storbritannias statsminister
Etterfølger:
 Stanley Baldwin 
Forgjenger:
 Stanley Baldwin 
Storbritannias statsminister
Etterfølger:
 Stanley Baldwin 
Forgjenger:
 John Robert Clynes 
Leder for det britiske arbeiderpartiet
Etterfølger:
 Arthur Henderson 
briteDenne brite- og politikerrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.