Raipur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Raipur
Hindi: रायपुर
LandIndias flagg India
DelstatChhattisgarh
DistriktRaipur
Postnummer492001
Retningsnummer0771
Areal326 km²
Befolkning605 747 (2001)
Bef.tetthet1 858,12 innb./km²
Høyde o.h.291 meter
Nettsidewww.raipur.nic.in
Posisjonskart
Raipur ligger i India
Raipur
Raipur
Raipur (India)
Kart
Raipur
21°14′17″N 81°38′01″Ø

Raipur (hindi: रायपुर) er hovedstaden i den indiske delstaten Chhattisgarh. Byen ligger ved elven Kharun og ble grunnlagt på 1300-tallet e.Kr. Med sin beliggenhet ved jernbanelinjen Nagpur-Bilaspur er byen en viktig produsent av sagde trevarer. Raipur er det administrative hovedkvarteret for distriktet Raipur. Den var tidligere en del av Madhya Pradesh, før delstaten Chhattisgarh ble dannet den 1. november 2000. En annen by, Naya Raipur (Nye Raipur), bygges opp ved Raipur. Byen hadde ved folketellingen i 2001 605 747 innbyggere.

Dagens by ligger nesten i midten av en stor slette, som noen ganger blir kalt Indias risbolle på grunn av de mange forskjellige ristypene som blir dyrket i store mengder her. Elven Mahanadi renner til den østlige delen av Raipur, og byens sørlige deler består av tette skoger. Maikalhøydene rager i Raipurs nordvestlige del; i nord blir landet høyere og går sammen med Chota Nagpur-platået, som strekker seg i nordøst på tvers av delstaten Jharkhand. Sør for Raipur ligger Baster-platået.

Byen har under oppføring Raipur kullkraftverk på hele 1 370 MW, som skal stå ferdig i 2014.

Historie[rediger | rediger kilde]

På grunnlag av ruiner av et fort og andre byggverk beliggende i den sørlige delen av byen, mener enkelte historikere at byen Raipur til og med fantes i det 9. århundre. De fleste historikere er imidlertid enig om at kong Brahmadeva Rai grunnla byen i siste del av det 14. århundret.

Raipur distrikt er viktig sett fra både historisk og arkeologisk perspektiv. Dette distriktet var en gang en del av sørlige Kosal (Southern Kosal) og ble betraktet som en del av Mauryariket. Raipur by hadde vært hovedstad for Haihayakongene, som lenge styrte de tradisjonelle festningene i Chhattisgarh. Byen Raipur har eksistert siden det 9. århundret, den gamle delen av byen og ruinene av fortet kan ses i den sørlige delen av byen.

Satawahanakongene styrte denne delen frem til 2.-3. århundre e.Kr. I det 4. århundret e.Kr. erobret kong Samudragupta denne regionen og opprettholdt sitt styre frem til det 5.-6. århundre etter e.Kr., da denne delen kom under styret til Sarabhpurikongene. I en periode av det 5.-6. århundret dominerte Nalakongene dette området. Senere tok Somavanshikongene kontroll over denne regionen og styrte med Sirpur (Sirpur-Rikdommens by) som hovedstad. Mahashivgupt Balarjun var den mektigste keiseren i dette dynastiet. Hans enkemor, dronningen av Harshgupta av Somavansh med navnet Rani Vasata, bygde det kjente Lakshmantempelet i murstein. Kalchurikongene av Tumman styrte denne regionen lenge, med Ratanpur som hovedstad. De gamle inskripsjonene i Ratanpur, Rajim og Khallari, refererer til Kalchurikongenes herskelse. Det blir ment at kong Ramachandra i dette dynastiet opprettet byen Raipur og følgelig gjorde den til hovedstad i sitt kongerike.

En annen historie om Raipur går ut på at det var kong Ramachandras sønn Brahmdeo Rai som bygde Raipur. Han brukte Khalwatika (nå Khallari) som hovedstad. Den nybygde byen ble navngitt Raipur etter Brahmdeo Rai. Det var i hans tid i 1402 at Hajirak Naik, tempelet i Hatkeshwar Mahadev, ble bygd på bredden av elven Kharun. Utfallet av dette dynastiets herredømme kom med døden til kong Amarsingh Deo. Denne regionen ble styrt av Bhoslekongene etter Amarsingh Deos død. Med døden til Raghuji den tredje i 1854, ble territoriets styre overtatt av den britiske regjeringen og flyttet fra Nagpur og Chhattisgarh. Det ble deretter erklært et separat territorium med administrasjonssentrum i Raipur. Etter Indias uavhengighet i 1947, ble Raipur distrikt tatt med i Central Provinces And Berar.[1][2][3]

Klima[rediger | rediger kilde]

Raipur har et tropisk vått og tørt klima. Temperaturer forblir moderate store deler av året, bortsett fra sommeren som varer mars til juni. Somrene kan bli ekstremt varme. Byen mottar om lag 1 300 mm nedbør i løpet av ett år, men meste av dette kommer i monsunperioden som varer fra sent i juni til tidlig i oktober. Vintrene begynner i november og varer til januar. De er milde, men temperaturene kan falle ned til 5 °C.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Ved folketellingen i 2001 hadde Raipur et innbyggertall på 605 747. Av disse utgjorde 52 % menn og 48 % kvinner. Den gjennomsnittlige lesekyndigheten i byen er 72 %, noe som er høyere enn landsgjennomsnittet på 59,5 %. 78 % av mennene kan lese, mens bare 65  av kvinnene kan gjøre det samme. 13 % av befolkningen i Raipur utgjør barn under 6 år.

Som et viktig regionalt senter og en by med en historie som strekker seg mer enn tusen år tilbake i tid, har Raipur tiltrukket folk fra forskjellige deler av Madhya Pradesh og omkringliggende delstaer. Den demografiske sammensetningen er blandet: nordindere, sørindere, lokaletniske Chhattisgarhi og noen få fra Nordøst-India. Byen er hovedsakelig bebodd av handelsfellesskap som baniyer, aggarwaler, jainister, gujaratifolk og marwarier. På grunn av Orissas beliggenhet i nærheten er det en stor populasjon av oriyaer i byen og delstaten. Byen er også hjemmet til en immigrert befolkning av sindhifolk og sikher. En rekke bengalere, teluguer, malayalamfolk og maharashtrafolk bor også i byen. Muslimer og kristne er minoriteter. Raipur forble rolig selv under Bombay-bråket i 1992-93, og under volden i Gujarat i 2002. Dermed viste Raipur seg frem som harmonisk og fredelig by i den nyopprettede delstaten. Muslimer holder først og fremst til i områder som Moudhapara (bosatt av immigranter fra Uttar Pradesh og Bihar), Baijnathpara, Chota Para, Momin Para (sjiaislamsk fellesskap) og Byron Bazaar (som er oppkalt etter en brite som trolig bygget området); Byron Bazaar var en gang kun bosatt av muslimene fra "Madras Paltan", f.eks. de som tjente i den britiske hæren (Madras Regiment), og hadde tatt over Byron Bazaar som et resultat av at deres regiment ble oppløst). Den kristne befolkningen er spredt rundt om i byen. I byen holder også folk fra Gond-fellesskapet til.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Da Raipur var en del av Madhya Pradesh, ble den sett på som Delstatens tredje handelshovedstad etter byene Indore og Dewas. Nå er det hovedsakelig en handelsby. Byen har tradisjonelt blitt beskrevet som "en jordbruksdrivende by med sagbruk". Raipur ligger sentralt i delstaten Chhattisgarh, og fungerer nå som et regionalt handelssenter for en rekke ulike jordbruks- og skogprodukter som finnes i området. Snart vil Madhya Pradesh Agriculture Corporation Ltd. opprette sitt andre hovedkvarter for Madhya Pradesh og Chhattisgarh i Raipur. Raipur vil dermed få større betydning som et handelssenter, og vil innen jordbruk kunne konkurrere med byer som Indore og Nagpur. Den kommende bygningen til Madhya Pradesh Agriculture Ltd. i Raipur vil ble den største bygningen til selskapet, mye større enn styrets nåværende bygning i Bhopal.

I byen finnes det flere små industrier som inkluderer oljemaling, såpeproduksjon, agarbatti, papad, ris, poha, te, kaffe, kjeks, peanøtter, saabu daane, chutney, indiske pickles, namkeen (saltet smågodt), chiwda og elektrisk sveising.

Byens tradisjonelle ansikt har forandret seg, og Raipur og dens omkringliggende områder virker nå som en viktig plass for regional handel og industri. Dette gjelder blant annet for industri knyttet til kull, elektrisk kraft, stål og aluminium. I nærheten av Raipur har det industrielle utivklet seg raskt:

Raipur er blant de rikeste byene i India, og har landets største jernmarked – det er omtrent 173 stålrullende møller, 170 svampjernfabrikker, mer enn 250 stålfabrikker, 800 agroindustridrivende selskaper og 70 ferrolegeringfabrikker i og rundt byen. Det finnes også mer enn 300 rismøller, og alle store og lokale sementprodusenter har tilstedeværelse i byen.

I likhet med andre ikke fullt så store byer, opplever Raipur en boom i bygging og utvikling. Den nye lufthavnen vil sammen med bedre veier og jernbaneinfrastruktur gi byen et generelt løft. Naya Raipur Development Authority, prosjektleder, står for byens utvikling. Byggingen av en 18-hulls golbane med alle fasiliteter og et hotell er også påbegynt.

Administrasjon[rediger | rediger kilde]

Raipur er hovedstad i den ikke så veldig gamle delstaten Chhattisgarh. Chhattisgarh blir for øyeblikket regjert av Bhartiya Janata Party (BJP), en av landets to største politiske partier. I dag er Dr. Raman Singh Chief Minister for Chhattisgarh.

Transport[rediger | rediger kilde]

Raipur forbindes med jernbane-, vei- og flytransport.

Raipur ligger på Mumbai-Haora-ruten til Indian Railways og er godt forbindet til viktige byer som Bhopal, Gwalior, Jabalpur, Mumbai, Haora, Kolkata, Delhi, Amritsar, Jamshedpur, Pune, Bhopal Habibganj, Nagpur, Vishakapatnam, Thiruvananthapuram, Patna, Ahmadabad, Gandhinagar, Jodhpur, Jaipur, Bhubaneswar, Secundrabad, Lucknow, Kanpur, Gorakhpur, Chennai og Bangalore.

NH 6 (Dhule-Kolkata) går gjennom byen Raipur, og NH 43, 200 og 12A forbinder byen til Jabalpur. Byen har gode veiforbindelser til alle store byer i India. En firefelts motorvei (såkalt Expressway) har nylig blitt bygget mellom Raipur, Bhilai og Durg. Raipur City Bus er et veitransportsystem drevet av Raipur City Transport Services Ltd. Raipur Municipal Corporation gjenåpnet Raipur City Bus den 25. feb 2008, en omfattende service med noen bussruter som trafikkerer det meste av byen. Selskapet kjører 6 busser (Tata Star), utstyrt med GPS, elektroniske tavler og datastyrte myntautomater.

Flyforbindelser til byen ble gjenåpnet etter at byen ble delstatshovedstad. Indian Airlines forbinder byen til Mumbai, Chennai, Bhubaneshwar og Nagpur. Jet Airways har daglige flyvninger til Mumbai, Delhi, Bhopal, Indore, Ahmadabad og Hyderabad. Kingfisher Airlines har flyvninger til Delhi, Mumbai, Kolkata, Indore, Bangalore og Hyderabad.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Det finnes en rekke universiteter i byen. Disse inkluderer Indian Institute of Management, National Institute of Technology, Pandit Ravi Shankar Shukla University, Indira Gandhi Agriculture University, Hidayatullah National Law University og Kushabhau Thakre Patrakaarita Avam Jansanchar Vishwavidyalaya. I tillegg har byen mange college, som tilbyr for- og etterutdannelse innen flere fagfelt. To av disse inkluderer Pandit Jawaharlal Nehru Memorial Medical College og Raipur Institute of Technology.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Nedenfor er Raipurs mest attraktive severdigheter nevnt:

Nagar Ghadi: Dette en syngende klokke laget av Raipur Development Authority i 1995. Den synger meloditoner av Chhattisgarhi folkemusikk hver time før bjelleklangen slår for hver time.

Telibandha Talab: Innsjøen som ligger ved den travle GE Road i byen. Det er stedet hvor de fleste hinduistiske ritualene utføres.

Burha Talab: Litterært betyr Burha gammel innsjø (Talab). Burha Talab er den største innsjøen i byen. Dens vakkerhet øker ytterligere med en øy midt i sjøen, som er plantet med grønne trær og planter.

Dudhadari-templet: Dudhadari-templet ligger ved Burha Talab, og er et 500 år gammelt tempel som har utarbeidede utskjæringer. Templet er dedikert til hinduguden Rama.

Banjari Mata Mandir: En av de mest kjente templene i Raipur by er Banjari Mata Mandir, som ble bygd av Shri Harish Joshi. Folkloren sier at Joshi fant et sted hvor en stein så ut som en avgud som Banjari Mata. Ved oppdagelsen av avguden, begynte han å tilbe den og dermed ble folks oppmerksomhet rettet mot ham. Siden da har plassen blitt konvertert til et kjent tempel.

Shadani Darbar: Shadani Darbar er oppkalt etter helgenen Shri Shadaramji Sahib, og er et populært pilegrimssted for hinduer. Den ligger omtrent 10 km fra Raipur jernbanestasjon og kun 4 km fra flyplassen, på Dhamtari Road. Shadani Darbad, som ligger spredt over et område på 49 000 m², har en stor hall hvor Dhuni Sahib ligger oppbevart. De nydelig graverte bildene av guder og inkarnasjoner kan ses på begge sidene av veggen. Dukh Bhanjan Dhuni blir utført hver dag. ANdre høydepunkter er musikalske fontener med religiøse avguder og statuer.

Mahant Ghasi Das Memorial Museum: Dette er et museum med en stor samling av inskripsjoner, bilder, mynter, skulpturer osv.

Shaheed Smarak Complex: Dette kompleset er et eksepsjonelt, konseptualisert arkitektisk marvel av arkitekten Prasanna Kothari – et minnesmerke for frihetskjempere. Det består av et stort auditorium, bibliotek, museum og et kunstgalleri, alt beliggende i hjertet av byen.

Nandanvan Garden: Denne botaniske hagen ble opprettet av faunaavdelingen i Raipur Forest Departement, og ligger på bredden av Kharron-elven omtrent 15 km vest for byen. Den er kjent for sin naturlige skjønnhet. Det finnes også en dyrehage med løver, pantere, villkatter og hjorter og mange andre.

Champaran: Dette er en liten og spesiell by omtrent 60 km fra Raipur. Den er av religiøs betydning, ettersom det var fødestedet til helgenen Vallabha Acharya (sekstifter).

Den historiske plassen Sirpur ligger kun 78 km fra Raipur.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 28. desember 2009. Besøkt 18. november 2009. 
  2. ^ http://www.raipurcity.info Arkivert 16. november 2009 hos Wayback Machine.
  3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 13. desember 2009. Besøkt 18. november 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]