Gandhinagar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gandhinagar
Gujarati: ગાંધીનગર
Hindi: गांधीनगर
Panoramabilde av Gujarats lovgivende forsamling
LandIndias flagg India
DelstatGujarat
DistriktGandhinagar
Grunnlagt1970
Oppkalt etterMahatma Gandhi
Postnummer382010
Retningsnummer02717-2
Areal177 km²
Befolkning195 891 (2001)
Bef.tetthet1 106,73 innb./km²
Høyde o.h.81 meter
Posisjonskart
Gandhinagar ligger i India
Gandhinagar
Gandhinagar
Gandhinagar (India)
Kart
Gandhinagar
23°13′23″N 72°39′00″Ø

Gandhinagar (hindi गांधीनगर, gujarati ગાંધીનગર) er hovedstaden i den indiske delstaten Gujarat. Den ligger på bredden av elven Sabarmati, i nordøstlige Gujarat. Ahmadabad, som er delstatens største by, ligger omtrent 30 km sør for Gandhinagar. Selve byen består av 30 sektorer. Gandhinagar er oppkalt etter Mahatma Gandhi, som ble født i Gujarat.

Da den gamle delstaten Bombay skulle deles i Maharashtra og Gujarat i 1960, var det først tenkt at Ahmadabad skulle bli Gujarats hovedstad, men i stedet bygde man da en helt ny by lenger inn i landet, langs Sabarmati-elven.

Gandhinagar, som den nye hovedstaden skulle hete, ble ferdiggjort og begynte å fungere som hovedstad i 1970. Den er den nest største byen i India etter Chandigarh som har blitt utarbeidet gjennom byplaner. Ettersom man anvendte nesten samme retninger som i Chandigarh kan det hevdes at også byplanen for Gandhinagar ble utarbeidet av den sveitsiske arkitekten Le Corbusier.

Ved siden av de administrative enhetene i byen har også elektronikkindustrien vokst i Gandhinagar. Befolkningsveksten i Gandhinagar var spesielt stor i 1980-årene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]