Haora

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Haora
Howrah
Bengali: হাওড়া (Haoṛa)
Ramakrishna tempel, bygget i 1896
LandIndias flagg India
DelstatVest-Bengal
DistriktHaora
Postnummer711101
Retningsnummer33
Areal51,74 km²
Befolkning1 007 532 (2001)
Bef.tetthet19 472,98 innb./km²
Høyde o.h.9 meter
Nettsidewww.myhmc.in
Posisjonskart
Haora ligger i India
Haora
Haora
Haora (India)
Kart
Haora
22°34′48″N 88°19′46″Ø

Haora eller Howrah (bengali: হাওড়া, Haoṛa) er en industriell by og et kommunestyre i distriktet Haora i den indiske delstaten Vest-Bengal. Det er hovedkvarteret for Haora Sadar underavdeling i distriktet. Byen som ligger på vestbredden av Hugli-elven, er Kolkatas dobbeltby. Faktisk inngår byen, Haora Municipal Corporation, i Kolkatas storbyområde. Haora er Vest-Bengals nest største by, både arealmessig og befolkningsmessig. De to byene er forbindet av Howrahbroen (også kjent som Rabindra Setu), Vidyasagar Setu (også kjent som andre Huglibro) og ferjetrafikk mellom ulike moloer i de to byene. Ved folketellingen i 2001 hadde byen 1 007 532 innbyggere.[1]

Howrah stasjon fungerer som en terminal (sentralstasjon) for to av Indias jernbanesoner: den østre jernbanen og den sørøstlige jernbanen. Det er også seks andre jernbanestasjoner i byen, inkludert jernbaneknutepunktet Santragachhi og terminalen Shalimar stasjon—alle de seks er en del av Indias South Eastern Railway nettverk. Haora er også endestasjon for den bengalske hovedbanen. De to nasjonale hovedveiene— NH 2 og NH 6—er forbindet til Vidyasagar Setu via Kona Expressway. En av Grand Trunk Roads endepunkter ligger ved Indian Botanical Gardens, hvor de unike banyantrærne står. Denne botaniske trehagen er Indias eldste, og ble oppført i 1786. Bengal Engineering College, nå et teknisk universitet, er en fremstående utdanningsinstitusjon i Haora.

Haora er en stor industriby der det blant annet produseres tekstiler, glass, konfeksjon, sigaretter, batterier, treprodukter og all slags halvfabrikater av jute og bomull.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet kommer av ordet Haor—som er det bengalske ordet for en våtmark, et typisk sted hvor vann og mudder samler seg. Ordet i seg selv ble først brukt i østlige deler av Bengal (nå Bangladesh), men nå gjelder det altså Vest-Bengal.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Delimitation Commission of India Arkivert 17. juni 2007 hos Wayback Machine., endelig resultat av folketellingen 1. mars 2001.
  2. ^ O'Malley & Chakravarti 1909, s. 169

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]