Rainer Eppelmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rainer Eppelmann
Rainer Eppelmann 2008.jpg
Født12. februar 1943 (75 år)
Berlin
Beskjeftigelse Politiker
Parti Christlich Demokratische Union, Demokratischer Aufbruch
Nasjonalitet Tyskland, Øst-Tyskland
Språk Tysk
Utmerkelser Verdienstkreuz 1. Klasse des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, Großes Silbernes Ehrenzeichen für Verdienste um die Republik Österreich

Rainer Eppelmann (født 12. februar 1943 i Berlin) er en tysk protestantisk prest, tidligere DDR-opposisjonell og CDU-politiker.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Rainer Eppelmann vokste opp i Berlin. I hans barndom var byen ennå ikke fullstendig delt, og han gikk på skole i Vest-Berlin. På grunn av byggingen av Berlinmuren ble imidlertid skolegangen der avbrutt. Han utdannet seg til murer mellom 1962 og 1965. I 1966 nektet han å tjenestegjøre i kommunistregimets væpnede styrker og nektet å sverge troskap til kommunistregimet. Han ble da dømt til åtte måneders fengsel av kommunistregimet for «Befehlsverweigerung».

Senere studerte han teologi ved den teologiske høyskolen «Paulinum» i Berlin, og avla i 1974 den første og andre teologiske eksamen. Han virket så som protestantisk prest i en samaritanermenighet i Berlin-bydelen Friedrichshain.

Opposisjon i Øst-Tyskland[rediger | rediger kilde]

Eppelmann engasjerte seg tidlig i opposisjonen mot kommunistregimet. På 1980-tallet tok han seg av ungdommer som var i en vanskelig situasjon. Fra hele DDR kom det ungdommer for å delta på hans bluesmesser. Sammen med Thomas Welz stod han bak distribusjon av tekster og tidsskrifter, noe som dels måtte skje i hemmelighet, dels var tolerert av myndighetene for «indrekirkelig bruk».

På 1980-tallet planla likevel medarbeidere i Stasi å myrde den opposisjonelle presten, men planene ble stoppet av de overordnede.[1]

Politiker i øst og i det samlede Tyskland[rediger | rediger kilde]

I 1989 deltok han i grunnleggelsen av Demokratischer Aufbruch, og ble senere valgt til partiets leder. I 1990 deltok han i rundebordssamtalene, og ved det frie valget 18. mars 1990 ble han innvalgt i Folkekammeret i DDR. Han ble i 1990 først utnevnt til minister uten portefølje i Hans Modrows regjering, da Modrow tok inn noen representanter for demokratibevegelsen i regjeringen. Etter Folkekammervalget ble han minister for nedrustning og forsvar i regjeringen de Maizière. I august 1990 fusjonerte Demokratischer Aufbruch med CDU, og han ble medlem av dette partiet. Han var leder av CDUs arbeidstagerorganisasjon CDA fra 1994 til 2001.[2] Han var medlem av CDUs presidium fra 1994 til 1998.

Eppelmann ble innvalgt i Forbundsdagen for CDU ved det første fellestyske valget 2. desember 1990 og satt i Forbundsdagen til han ikke lenger stilte til valg i 2005. Han var innvalgt som direktekandidat for valgkrets 277 i Brandenburg. I Forbundsdagen var han leder for de to enquête-kommisjonene for bearbeidelse av SED-diktaturet.

Fra grunnleggelsen i 1998 har han vært styreformann for den føderale Stiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur. Han er også rådgiver for den føderale kommissæren for Stasi-arkivene og styremedlem i Deutsche Parlamentarische Gesellschaft.

Rainer Eppelmann er gift og har fem barn.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gottes doppelte Spur. Vom Staatsfeind zum Parlamentarier. Selvbiografi. Oktober 2007. ISBN: 3-7751-4707-1.

Dokumentarfilm[rediger | rediger kilde]

  • Rebellion hinter der Mauer – Kampf um Meinungsfreiheit. ARD/2005. Regi: Torsten Sasse.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ehrhart Neubert: Geschichte der Opposition in der DDR 1949-1989. Bundeszentrale für politische Bildung 2000 und Ch. Links-Verlag, Berlin 1998, ISBN 3861531631
  2. ^ Deutschlands, CDA. «Laumann gratuliert: Rainer Eppelmann wird heute 70 Jahre alt: Christlich Demokratische Arbeitnehmerschaft-Deutschlands (CDA)». www.cda-bund.de (tysk). Besøkt 15. september 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Theodor Hoffmann 
Forsvarsminister i DDR
Etterfølger:
  Ingen