Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Logo for stiftelsen. Det tyske flagget med DDRs riksvåpen skåret ut.

Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur er en tysk offentligrettslig føderal stiftelse med ansvar for å bearbeide SED-diktaturets historie i det tidligere DDR. Stiftelsen ble opprettet 5. juni 1998 etter anbefalinger fra de to Forbundsdagskommisjonene «Aufarbeitung von Geschichte und Folgen der SED-Diktatur in Deutschland» (1992 og 1995), som begge ble ledet av Rainer Eppelmann. Eppelmann har vært styreleder i stiftelsen siden grunnleggelsen.

Stiftelsen gir råd og støtter prosjekter, arkiver, organisasjoner, akademikere og kunnskapsformidling. Videre gir stiftelsen råd når det gjelder ofrene for SED-diktaturet. Den utgir også egne publikasjoner.

Stiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur er underlagt et stiftelsesråd, som består av representanter for den føderale regjeringen og Forbundsdagen, samt av eksterne fagfolk. Rådet kontrollerer styrets arbeid. Rådsformann er Markus Meckel.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

En av stiftelsens aktiviteter er stipendprogrammet «Aufbruch 1989», der 17 organisasjoner, deriblant partinære organisasjoner, deltok i samarbeidet. Blant organisasjonene var Rosa-Luxemburg-Stiftung, organisasjonen til SEDs etterfølgerparti Die Linke. Samarbeidet med denne organisasjonen, som blir nevnt i Verfassungsschutzbericht, fikk sterk kritikk av Hubertus Knabe, direktør for Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen. Flere kjente motstandsfolk og forfulgte i det tidligere DDR, som Bärbel Bohley og Werner Schulz, og forfattere som Lutz Rathenow, Joachim Walther, Ralph Giordano og Erich Loest, samt andre offentlige personer som Lea Rosh og Michael Wolffsohn, betegnet samarbeidet som et brudd på stiftelsens lovbestemte oppgaver og oppfordret stiftelsen til straks å avslutte samarbeidet med Rosa-Luxemburg-Stiftung.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]