Demokratischer Aufbruch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Logo
Rita Süssmuth ved den offisielle partigrunnleggelseen i desember 1989
Valgplakat med bilde av Wolfgang Schnurs før valget til folkekammeret

Demokratischer Aufbruch – sozial + ökologisch (DA; «demokratisk oppbrudd – sosial + økologisk») var en opposisjonell gruppering og senere parti i DDR.

Grupperingens forløper var en initiativgruppe bestående hovedsakelig av kirkelige representanter, deriblant de kjente prestene Rainer Eppelmann og Friedrich Schorlemmer, som ble grunnlagt i juli 1989 i Øst-Berlin. I oktober ble Demokratischer Aufbruch konstituert, og den offisielle partigrunnleggelsen fant sted 16./17. desember samme år i Leipzig. Advokaten Wolfgang Schnur ble valgt til partiets formann.

I en tidlig fase stod DA for en demokratisk sosialisme og reformer av DDR-systemet. Det første partiprogrammet fra desember 1989 innebar imidlertid en markant høyredreining; partiets politikk rettet seg deretter mot DDRs forfatning. Venstreorienterte medlemmer som Schorlemmer forlot da partiet.

I februar 1990 inngikk DA i valgforbundet Allianz für Deutschland, sammen med Deutsche Soziale Union og CDU i DDR. Valgforbundets fremste mål var en rask tysk gjenforening. DA oppnådde 0,9 % og fire seter i Folkekammeret, men alliansen vant valget på grunn av CDUs gode valgresultat. Wolfgang Schnur ble imidlertid avslørt som mangeårig Stasi-informant, og måtte trekke seg i forkant av valget. Han ble etterfulgt som formann av Rainer Eppelmann. I regjeringen de Maizière, ledet av Lothar de Maizière, ble Eppelmann nedrustnings- og forsvarsminister. I august 1990 fusjonerte DA med CDU i DDR, som igjen fusjonerte med det vesttyske CDU etter gjenforeningen.

Det mest kjente tidligere medlem av Demokratischer Aufbruch er Tysklands nåværende kansler, Angela Merkel, som var stedfortredende regjeringstalskvinne i Maizière-regjeringen.