Røykeforbud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Røykeforbud

Røykeforbud er et forbud mot tobakksrøyking i det offentlig rom, ofte innendørs, som restauranter, kafeer, puber og diskoteker. Røykeforbudet er forskjellig fra land til land.

Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge får man røyke på uteserveringer. Men hva som kan defineres som uteservering er iblant vanskelig å avgjøre, da det kan finnes tak over. 1. juni 2004 ble røykeforbudet innført i det offentlig rom i Norge, da også restauranter.[1]

Den største grunnen til at røykeforbudet ble innført i Norge og en rekke andre land i ettertid, var og er at man ville forhindre passiv røyking som årlig forårsaker mange menneskes død verden over[omstridt ]. Røykeforbudet finnes også på grunn av allergier, der en betydelig andel av astmatikere reagerer på tobakksrøyk. I tillegg er det nødvendig med røykeforbud av sikkerhetsmessige årsaker. Ombord i en båt får man for eksempel på grunn av brannfaren ofte ikke røyke på bildekket eller inne i bilene. Andre grunner til røykeforbudet kan være at man ikke vil at barn og ungdommer skal oppfordres til å røyke eller forbinde det med kos og hygge.

Bruk av elektroniske sigaretter er så nytt at det ikke er opptatt i lovverket i alle land enda. Bruken forstyrrer ikke romluften og skader ikke omgivelsene, og medfører derfor ingen skadelig passivrøyking. I for eksempel England er bruk av e-sigaretter i offentlige rom tillatt.

Referanser[rediger | rediger kilde]