Kvernbergsund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Rådhusbrua)
Hopp til navigering Hopp til søk
Kvernbergsund bru med Ringerike rådhus i bakgrunnen. Bildet er tatt under storflommen på våren i 2013.

Kvernbergsund er et gammelt sundsted ved Storelva mellom Eikli i tidligere Norderhov kommune og den gamle bykommunen Hønefoss. Kvernbergsundet har i dag bilbru med to kjørefiler og fortau på begge sider.

Kvernbergsund bru[rediger | rediger kilde]

Kvernbergsund bru, som lokalt også kalles både «Sundbrua» og «Rådhusbrua», er i dag hovedforbindelse mellom Eikliområdet og Hønefoss sentrum.[1] Brua som står der i dag sto klar i 1941/1942, etter at det hadde blitt jobbet med den i perioden 19391940. Da tyskerne kom til Hønefoss i april 1940 sto brukarene klare til å få lagt stålbjelkene, men krigen medførte at brua ikke ble klar før noe senere.

Ved det sørlige bruhodet ligger henholdsvis Ringerike rådhus og Eikli skole på hver sin side av bruenden. Disse marker starten på Osloveien (stamveien mellom Hønefoss og Oslo). På bysiden går tafikken inn i Owrens gate og Kongens gate, som fører til Hønefoss bru over Hønefossen. Det er også avkjøring til Storgata fra bruenden.

Den første brua over Kvernbergsund ble bygget av tre og var en såkalt pelebru. Den sto klar i 1861 og hadde fjorten spenn og en lengde på cirka 129 meter. Pelebrua endte opp vest for Thornegården på Hønefoss siden, litt vest for der gang- og sykkelstien kommer opp fra Schjong i dag. Det er fortsatt spor etter gamlebrua der. Brua ble betydelig ombygget og forsterket i 1887. Før denne brua kom ble det gjort flytebru på elveisen vinterstid i en periode.

Fotogalleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]