Hvervenmoen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 60°8′36″N 10°15′13,1″Ø

Det nye kjøpesenteret på Hvervenmoen ved Hønefoss (Hvervenmoveien)

Hvervenmoen (lokalt også kalt Hvervenkastet) er en mo preget av furuskog og lyng (helst tyttebær- og blåbærlyng) sør for Hønefoss og like sørvest for Ringerike sykehus, mellom den gamle vín-gården Hverven og kastet ned mot Storelva. Europavei 16 krysser over den nordlige og østre delen av Hvervenmoen, og har avkjøring til Hønefoss syd. Området ligger i Ringerike kommune, Viken.

Tidligere fantes det en fotballbane og en kiosk i det nordre hjørnet av Hvervenmoen, omtrent der rundkjøringen nord for E16 nå ligger. Fotballbanen var disponert av Norderhov Ungdoms-og idrettslag (NUIL), som har fått ny bane på Trygstad.

Bebyggelser[rediger | rediger kilde]

Bebyggelsen på Hvervenmoen er knyttet til de to veiene Hvervenmoveien og Kartverksveien, nord på moen. Området rundt Kartverksveien er ferdig utbygd. Den største aktøren der er Kartverket, som ligger i enden av Kartverksveien. Området rundt Hvervenmoveien blir i øyeblikket utviklet med nye kontor- og forretningsbygg. Veien går i ei sløyfe rundt inne på den nordre delen av moen, sør for E16. En rekke kjente aktører har alt etablert seg der. Det gjelder blant annet Coop Norge med sitt byggevarekonsept Obs Bygg (7 000 ), Biltema, Europris, Rusta, Jula, Power (tidligere Expert), alle med butikker på omkring 2 500–3 000 m², Nordea, Viken Skog, Ringerikskraft med flere. Nye bygg er dessuten under oppføring inne på området, og atter andre er under planlegging.

Kulturminner[rediger | rediger kilde]

Hvervenmoen er ifølge Kulturminnesøk svært rikt på kulturminner, helst fornminner. Det finnes til og med et gravfelt der, som består av 24 mer eller mindre overgrodde rundhauger som dateres til jernalderen. Fem av haugene i feltets sørlige del ligger på rad, cirka 8–10 meter fra brinken mot elva. Den største haugen ligger i feltets nordvestre del, cirka 20 meter inn fra vestbrinken av moen. Den er omkring 15 meter i diameter og omkring 1,5 meter høy. De andre ligger lenger inn på moen og er klart markerte. De fleste bærer preg av å være røvet, men noen synes urørte. De er omkring 6–10 meter i diameter og cirka 0,7–1 meter høye.[1] Det er dessuten spor etter flere fangstanlegg og kullgroper i området, samt minst to såkalte hulveier fra førreformatorisk tid.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ KHM (2017) Hvervenmoen. Kulturhistorisk museum, Oslo. Besøkt 2017-05-26

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


RingerikeDenne Ringerike- og geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.