Pyton (tegneserie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Pyton var et norsk tegneserieblad som ble gitt ut av Gevion forlag, og senere Bladkompaniet, fra 1986 og frem til 2002. Tegneseriene i bladet var satiriske og hadde fokus på kroppsdeler, kroppsvæsker og kroppslyder.[trenger referanse] De kunne i det store og det hele karakteriseres som rølpete og med rompehumor. Bladet nådde toppen rundt 1990 da salget oversteg 35 000 eksemplarer.

Bladets redaktør var Dag Kolstad, som tidligere hadde vært redaktør for Norsk MAD. Kolstad var også manusforfatter for mange av seriene (under aliaset Dick Kolby) og deltok etterhvert også i selve seriene som den overvektige og sadistiske «Redaktøren». I 1995 overtok Waldemar Hepstein som redaktør.

Noen av Pytons tegnere var Tommy Sydsæter, Thore Hansen, Tore Strand Olsen, Bjørn Ousland, Arild Midthun (under aliaset Arnold Milten), John Kåre Raake og en ung stril ved navn Frode Øverli, som noen år senere skapte serien Pondus. Martin Kellerman, som senere skapte Rocky, hadde også enkelte bidrag i Pyton.

Pyton ble gitt ut én gang i måneden. Bladet hadde ingen faste serier, men mange serier dukket likevel opp nesten hver måned. Noen av dem blir listet opp i oversikten under:

Internasjonale versjoner[rediger | rediger kilde]

I 1990 startet den svenske versionen av bladet med det samme navn, som inkluderte både gammelt norsk materiale og nytt svensk. Dette ga snart opphav til samarbeid mellom de to versjonene av bladet, der svenske tegnere som Martin Kellerman, Joakim Lindengren, Alf Woxnerud og Mikael Grahn ble publisert i den norske versjonen. Den svenske versjonen ble nedlagt i 1998.

I 1994, etter suksessen med den svenske oppstarten, prøvde man seg på også en dansk versjon. Den ble aldri særlig populær, og bladet ble nedlagt etter kun syv nummer i 1995.

I 1989 startet man opp en finsk versjon, under navnet Myrkky (Gift). Den overlevde lengst av alle de forskjellige utgaver, helt til 2008, med en siste sommerspesial i 2009. I takt med at de øvrige versjonene ble nedlagt, gikk Myrkky over til å inneholde mer og mer finskprodusert materiale i tillegg til importerte serier fra andre land.[trenger referanse]

Reidar, Grøten og Bitten[rediger | rediger kilde]

Reidar, Grøten og Bitten var med i en åtte siders tegneserie ved navn «Reidar og Grøten er på Inter-Rail» i tegneseriebladet Pyton nummer 6/1988. Vi får blant annet møte Grøten, i form av en gryte med grøt, samt Pytons variant av hva som egentlig skjedde da Reidar og Grøten var på interrail. Vi får også et lite glimt av Mutter'n, som blir kommandert av Reidar til å tråkke i gang vaffelpressa.[1]

Pyton samleboks[rediger | rediger kilde]

I 2009 kom den første samleboksen med Pyton ut i begrenset opplag. Boksen inneholdt ni bøker, der hver bok tok for seg en av heltene fra bladet. Bøkene het: MegaPyton, Dølle Døck, The Deep Shit Junkies, Wunder-Bjarne, Førerhunden Adolf, Pervo-Kris, Helliter'n og Halvliter'n, Bottolf Nerd og Rhesus Minus. Alle seriene var nytekstet og for første gang på trykk i farger.

Pyton Spesial 2011[rediger | rediger kilde]

Pyton kom ut i en 80 siders spesialutgave i 2011 med en rekke historier fra glansdagene på 90-tallet. I denne utgaven møter vi blant andre Mikke Møkkamann, The Deep Shit Junkies, Pervo-Kris og Judas Jacobsen. Forsiden er preget av Rambö Smürf.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]