Frode Øverli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frode Øverli
Født15. august 1968 (49 år)
Bergen
Beskjeftigelse Illustratør, tegneserieskaper
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Årets Ølhund (2012), SPROING-prisen (1998), SPROING-prisen (2003)
FeltTegneserier
Kjente verkPondus , "Rutetid", "Riskhospitalet"

Frode Øverli (født 15. august 1968 i Bergen) er en norsk tegneserieforfatter. Han startet sin tegnerkarriere allerede i 1984 da han kom på trykk i Fantomet med en fantometparodi. På den tiden var han ennå skoleelev, men tegnet allerede flittig. Bare to år senere tegnet han fast for det nystartede humorbladet Pyton. I begynnelsen tegnet han etter manus skrevet av Dag Kolstad, John Jåre Raake og senere også Bjørn Ousland, men etter en stund måtte han selv begynne å skrive historiene da det var begrenset hva andre kunne skrive for ham. Hans mest kjente serier fra tiden i Pyton er Deep Shit Junkies og Birger og Egil. Pyton-perioden varte helt fram til 1996.

I 1996 startet han med serien A-laget som handlet om tre fotballsupportere. Den ble etter hvert utviklet til det vi i dag kjenner som Pondus. Parallelt med Pondus tegner han også på serier som Rutetid og har tegnet Riskhospitalet. Med Pondus har Øverli vunnet Sproingprisen to ganger. I 1998 vant han den for det første Pondus-albumet, Alt for Norge. I 2003 vant han prisen igjen, da for Pondus julespesial 2003. I 2006 mottok han Adamsonstatuetten som utdeles av Svenska Serieakademin .[1]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Pondus[rediger | rediger kilde]

Det er utgitt femten Pondus-bøker. Disse samler stripene og søndags-halvsidene tilnærmet komplett og i kronologisk orden.

Eliteserien der alle stripene fra dag én er samlet kom også ut i 2008.

Det er også gitt ut diverse album, blant annet et årlig julealbum. I julealbumet tegner Øverli historier som er lenger enn de han lager når han tegner i stripeformat.

Illustrasjoner for andre forfattere[rediger | rediger kilde]

Øverli har foruten å tegne tegneserier også illustrert flere bøker for andre forfattere:

Annet[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Pris med pondus til Øverli»iBergen.no, 22. september 2006

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]