Frode Øverli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Frode Øverli
Født15. august 1968 (49 år)
Bergen
Beskjeftigelse Illustratør, tegneserieskaper
NasjonalitetNorge
Utmerkelser Årets Ølhund, SPROING-prisen, SPROING-prisen
FeltTegneserier
Kjente verkPondus , "Rutetid", "Riskhospitalet"

Frode Øverli (født 15. august 1968 i Bergen) er en norsk tegneserieforfatter. Han startet sin tegnerkarriere allerede i 1984 da han kom på trykk i Fantomet med en fantometparodi. På den tiden var han ennå skoleelev, men tegnet allerede flittig. Bare to år senere tegnet han fast for det nystartede humorbladet Pyton. I begynnelsen tegnet han etter manus skrevet av Dag Kolstad, John Jåre Raake og senere også Bjørn Ousland, men etter en stund måtte han selv begynne å skrive historiene da det var begrenset hva andre kunne skrive for ham. Hans mest kjente serier fra tiden i Pyton er Deep Shit Junkies og Birger og Egil. Pyton-perioden varte helt fram til 1996.

I 1996 startet han med serien A-laget som handlet om tre fotballsupportere. Den ble etter hvert utviklet til det vi i dag kjenner som Pondus. Parallelt med Pondus tegner han også på serier som Rutetid og har tegnet Riskhospitalet. Med Pondus har Øverli vunnet Sproingprisen to ganger. I 1998 vant han den for det første Pondus-albumet, Alt for Norge. I 2003 vant han prisen igjen, da for Pondus julespesial 2003. I 2006 mottok han Adamsonstatuetten som utdeles av Svenska Serieakademin .[1]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Pondus[rediger | rediger kilde]

Det er utgitt femten Pondus-bøker. Disse samler stripene og søndags-halvsidene tilnærmet komplett og i kronologisk orden.

Eliteserien der alle stripene fra dag én er samlet kom også ut i 2008.

Det er også gitt ut diverse album, blant annet et årlig julealbum. I julealbumet tegner Øverli historier som er lenger enn de han lager når han tegner i stripeformat.

Illustrasjoner for andre forfattere[rediger | rediger kilde]

Øverli har foruten å tegne tegneserier også illustrert flere bøker for andre forfattere:

Annet[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Pris med pondus til Øverli»iBergen.no, 22. september 2006

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]