Martin Kellerman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Martin Kellerman
Martin Kellerman.jpg
Født24. desember 1973 (44 år)
Växjö
Beskjeftigelse Tegneserieskaper, selvbiograf, tegneserieskaper
Nasjonalitet Sverige

Martin Kellerman (født 24. desember 1973 i Växjö) er en svensk tegneserieskaper, som lager seriene Rocky og Kellermannen.

Hovedserien Rocky publiseres i omtrent 50 aviser, blader og nettsteder i Norden. I Norge kan serien leses daglig i bl.a. Dagbladet, Bergens Tidende, Adresseavisen og Nordlys. I tillegg gir Bestselgerforlaget ut et nytt nummer av Rocky Magasin hver sjette uke. Siden 2005 har Rocky også kommet ut i flere bøker på norsk, først hos Schibsted og senere hos Egmont. I 2012 overtok Karl Ove Knausgård med sitt forlag Pelikanen rettighetene til å gi ut Rockybøker på norsk og har til nå gitt ut to Rockybøker: I november 2012 kom Rocky & Edith, en 350-siders tegneseriefortelling basert på Martin Kellermans siste dramatiske kjærlighetsforhold og i oktober 2013 kom Rocky facer demonene, en nærmere 400 siders krønike om Rockys liv etter Edith.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Kellerman er født og oppvokst i Växjö, men fra han var sju til ti år bodde bodde han med familien i Rødbergshamn i Lenvik i Troms. Disse årene i Nord-Norge blir blant annet beskrevet i Rockyfortellingen "Too Cool For School" der rammehistorien er at Rocky besøker broren sin i fengsel og de mimrer om sin felles barndom. Seinere flyttet familien til Upplands-Väsby.

Rockys fødsel og vekst[rediger | rediger kilde]

I 1998, på et tidspunktet tid i livet da han hadde det litt vanskelig, skapte Kellerman Rocky.Den første tegningen av Rocky ble tegnet på baksiden av en togbillett da han var på vei hjem etter å ha blitt dumpet av kjæresten. Bildet var av et menneske med hundehode i en hengeløkke. Han hadde på det tidspunktet fått sparken fra jobben som serietegner for Aktuell Rapport, og blitt kastet ut fra leiligheten der han bodde. Rocky debuterte i den store gratisavisa Metro kort tid etterpå, og utkom første gang i bokform på Galago Förlag året etter, i 1999.

Etter å laget serien for daglig publisering i to år, og utgitt to stripesamlinger på Galago, tok Kellerman en pause fra serien i 2000 for å skrive manuset til og instruere en teaterversjon av Rocky, som ble en enorm suksess på Stockholm Stadsteater. Etter arbeidet med teateret vendte Kellerman i 2001 tilbake til tegnebordet, og fortsatte den selvbiografiske krøniken, og antallet publiseringsavtaler i Sverige og utlandet ble mangedoblet i løpet av det neste året.

Seinere har Rocky vært utgangspunktet også for en serie animerte kortfilmer, som ble vist på SVT og NRK og utgitt på DVD i de nordiske landene, men den pågående selvbiografiske stripeserien har hele tiden vært og er fortsatt Kellermans soleklare hovedverk. Rocky er til nå gitt ut i bøker i ti forskjellige land.

Martin Kellerman bor i dag i Stockholm. Han representeres og distribueres av Strand Comics.

Priser (utvalg)[rediger | rediger kilde]