Arild Midthun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arild Midthun
Født6. mai 1964[1][2]Rediger på Wikidata (59 år)
Bergen
BeskjeftigelseIllustratør, tegneserieskaper Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserSPROING-prisen
FeltTegneserier, illustrasjon
Kjente verkTruls og Trine, Pappa og Pestus, Donald Duck & Co

Arild Midthun (født 6. mai 1964 i Bergen) er en norsk tegneserietegner, illustratør og avistegner. Han skriver svært sjelden seriene sine selv, og det er som tegner han er mest kjent. Han har vært aktiv i den norske tegneseriebransjen siden 1980. Tegnestilen er tydelig inspirert av tradisjonelle fransk-belgiske humorserier. Siden 2004 har han tegnet til Donald Duck & Co.

Arbeid[rediger | rediger kilde]

I 1980 benyttet Midthun anledningen under Norway Cup til å besøke Semic forlag i Oslo med tegnemappa si. Daværende redaktør i Semic, Terje Nordberg begynte å sende ham manus han kunne tegne serier av. Den første serien Midthun fikk på trykk i Serie-fokus var en tidlig utgave av serien Sirkus, med manus av Tormod Løkling. Sammen med Løkling tegnet Midthun framover en rekke énsides serier i KOnK. Manusarbeidet med Sirkus ble etter hvert tatt over av Nordberg og Eirik Ildahl, og serien begynte å gå som fast innslag i Fantomet. I 1983 kom det første av tre årlige julealbum med Truls og Trine, skrevet av Nordberg og Dag Kolstad. Serien ble belønnet med Kultur- og kirkedepartementets tegneseriepris for barne- og ungdomslitteratur. Kolstad overtok etter hvert også jobben som manusforfatter for Sirkus. Midthun var også fast bidragsyter i Norsk MAD som Kolstad var redaktør for, og da Kolstad og Nordberg i 1985 sammen med Petter Engbo forlot Semic for å starte Gevion forlag, fulgte Midthun med.

Fra første nummer av Pyton kom ut på Gevion Forlag påsken 1986 var Midthun fast bidragsyter, og han tegnet også de fleste av forsidene. Midthun signerte seriene sine med pseudonymet «Arnold Milten». Sammen med Løkling skapte Midthun figuren Bottolf Nerd, som ble et fast innslag i bladet. I tillegg tegnet Midthun i Pyton-perioden en del serier med manus av John Kåre Raake hvor hovedpersonen var en «Norge Rundt»-reporter. Da Kolstad sluttet som redaktør i Pyton i 1995 og ble etterfulgt av Waldemar Hepstein, forlot også Midthun bladet.

I 1988 kom det første albumet av Troll, et forsøk på en serie av den fransk-belgiske tradisjonen, skrevet av Terje Nordberg. Det første albumet ble belønnet med Sproingprisen og det andre (utgitt i 1990) med Kulturdepartementets tegneseriepris, men serien ble etter hvert lagt ned grunnet dårlige salgstall.

I 1996 ble albumet «Ivar Aasen – ei historie om kjærleik» utgitt, basert på et manus av barnebokforfatteren Erna Osland. Samme år begynte også serien «Pappa og Pestus» (skrevet av Nordberg og Ildahl) i bladet Ernie. I begge disse seriene skilte stilen til Midthun seg ut fra sine tidligere arbeider. Ivar Aasen-serien var mer realistisk tegnet, og en stor del var basert på fotografier og andre bilder. I Pappa og Pestus var derimot tegningene svært forenklet i forhold til tidligere Midthun-arbeider.

Midthun jobber for tiden som tegner i Donald Duck & Co, og er dermed eneste norske tegner i et av landets mest populære blader. Han har tegnet forsider for bladet siden 2004, og 9. juni 2005, Donalds 71-årsdag, sto første gang en lengre historie tegnet av ham på trykk.

Arild Midthun har også arbeidet som frilans-illustratør med en rekke oppdrag for bokforlag og aviser, blant annet Aftenposten.

Han har ved en rekke anledninger vært gjest på Raptus tegneseriefestival.[3] Første gang var i 1996.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BD Gest', BD Gest' author ID 35969, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Lambiek Comiclopedia, Lambiek Comiclopedia artist ID m/midthun_arild, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Gjester gjennom tidende (oversikt)». Raptus offisielle program 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]