Hopp til innhold

Tommy Sydsæter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tommy Sydsæter
Født29. mars 1964[1]Rediger på Wikidata (60 år)
Drammen
BeskjeftigelseTegneserietegner Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Tommy Sydsæter (født 29. mars 1964) er en norsk tegneserieskaper.

Han er født i Drammen og vokste opp i Lier. Tidlig i sin karriere arbeidet han for humorbladene KonK og Norsk MAD, men er kjent for sine bidrag til humorbladet Pyton, hvor han blant annet tegnet seriene Dølle Døck, Rhesus Minus og Tommy Tusj og tegneserien om Vazelina Bilopphøggers, som alle var blant bladets mest populære serier.

«Rhesus og Tommy» ble laget i samarbeid med Rolf Håndstad. De fleste av Sydsæters andre serier ble skapt sammen med Pyton-redaktør Dag Kolstad (alias Dick Kolby). Etter at Pyton ble nedlagt i 1996 og Pyton-albumene stanset i 2001/02, har Sydsæter vært mindre aktiv som tegneserietegner.

Han har også arbeidet som spilldesigner hos Funcom i 1994 og 1995 og deltok blant annet i utviklingen av spillene «Daze Before Christmas» og «Casper» (the friendly Ghost). Han avsluttet engasjementet hos Funcom under forarbeidet til spillet Pocahontas.

I de senere årene er han en sentral aktør innen fargelegging av tegneserier i Norge, blant annet Ernie, Pondus, Wildlife, Pappa og Pestus, Gnom og Eon. Etter først å ha arbeidet for Bladkompaniet har han i de senere årene fargelagt for Egmont, og da spesielt for Nemibladet. Der har han også laget nye fargepaletter til Carol Lay, Reservatet og Rex Rudi. Han arbeider fortsatt med fargeleggingen av hovedserien Nemi, som han har gjort siden 2002.

Han arbeider også som låtskriver/tekstforfatter med bl.a. Hans Cato Kristiansen og Lasse Hafreager i Remme Brothers Band, som tekstforfatter på CD-en Tomorrow's Comin' på følgende Road Leading Nowhere, «Still Worth Living», «I'm Not Lonely" og «Hit The Brakes».

Han har bidratt med tekster på Lady Middays EP «InLove» fra 2010 (Bjørk Records) på låtene «Bigger Smile» og «My Love Is Yours», den sistnevnte er et såkalt hidden track som kommer etter en pause på slutten av platen. Samarbeidet med Lady Midday ble fortsatt på debut-albumet, utgitt i 2013, Lady Middays første full-CD; «Shadows of Your Mind».

Han fikk Kirke- og undervisningsdepartementets tegneseriepris 1984 for albumet Vazelina Bilopphøggers, Eventyret Om Eksospott.

Diskografi

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ snl.no[Hentet fra Wikidata]