Death Note

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Death Note
デスノート
(Desu Nōto)
DemografiShōnen
Sjanger Krimgåte, psykologisk thriller, overnaturlig fiksjon
Manga
Manus Tsugumi Ohba (historie), Takeshi Obata (tegninger)
Utgiver Shueisha
Magasin Weekly Shonen Jump
Periode desember 2003mai 2006
Tankōbonbind 12
Anime
Regissør Tetsurō Araki
Studio Madhouse
Licensor VAP
Kanal Nippon Television
Periode 4. oktober 200626. juni 2007
Episoder 37
Roman: Death Note: Another Note
Forfatter Ishin Nishio
Utgiver Shueisha (Japan)
Viz Media (USA / Canada)
Utgitt 1. august 2006
Volumer 1
Death Note Kira Game


Death Note (デスノート, Desu Nōto) er en japansk manga som er skrevet av Tsugumi Ohba og tegnet av Takeshi Obata. Serien handler om en 17 år gammel student i Tokyo ved navn Light Yagami, som finner en mystisk notisbok som dreper enhver person hvis navn blir skrevet inn i boken. Light bestemmer seg for renske vekk all ondskap i verden ved hjelp av denne overnaturlige notisboken, men det tar ikke lang tid før politiet fatter interesse for de mystiske dødsfallene som finner sted. En annen som kommer på banen er den unge og mystiske detektiven «L», som bestemmer seg for å ta opp jakten på Light.

Mangaen startet kapittelvis i det japanske tegneseriemagasinet Weekly Shonen Jump i 2003. En animeserie på 37 episoder som ble produsert av studioet Madhouse, hadde premiere i oktober 2006 i Japan på TV-kanalen Nippon Television. Siste episode av serien ble sendt første gang i juni, 2007. To filmer basert på mangaen hadde premiere i henholdsvis juni og november samme år.

Manga[rediger | rediger kilde]

I Japan ble serien utgitt kapittelvis i tegneseriemagasinet Weekly Shonen Jump fra desember 2003 og fram til mai 2006 og er nå ferdig fullført. Den er på til sammen 108 kapitler, som også er utgitt i form av egne tegneseriebøker i både Japan og Nord-Amerika, såkalte tankōbon-bøker, hvor flere kapitler er samlet i samme bok. Alle de 108 kapitlene er utgitt i til sammen 12 slike tegneseriebøker. I 2006 hadde over 20 millioner eksemplarer av tegneseriebøkene blitt solgt i Japan.[1]

Mai 2008 ble det annonsert at tegneserieutgiveren Egmont Serieforlaget har fått rettighetene til å publisere og oversette mangaen. Ansvarlig redaktør for utgivelsen i Norge blir Hans Ivar Stordal, som har bekreftet at at den norske utgaven skal oversettes direkte fra japansk. Det er utgitt 12 bøker på norsk[2]

Anime[rediger | rediger kilde]

Animeserien av Death Note er på 37 episoder og ble produsert av animasjonsstudioet Madhouse og ble sendt fra den 3. oktober 2006 til den 26. juni 2007 i Japan. Til forskjell fra filmene holder animeen seg tro til historien til mangaen, med unntak av enkelte visuelle endringer av figurene, rekkefølgen som hendelser blir vist i tillegg til noen hendelser som ikke er med i mangaen. Også tidsforløpet er ulikt da handlingen i animeen starter i år 2007 mens mangaen begynner sin handling i 2003.

Samtidig med at animeen ble sendt i Japan ble det mulig for beboere i Nord-Amerika å laste ned episodene som allerede var sendt lovlig fra internett. Dette ble gjort mulig ved at selskapet Viz Media fikk lisens på serien i Nord-Amerika og dermed kunne tilby nedlastingstjenesten for amerikanske seere. Tilbudet ble sett på som spesielt viktig fordi det var første gangen det ble mulig for seere å på lovlig vis laste ned episoder av en godt kjent japansk anime mens den ennå gikk på TV i Japan.[3]

Filmer[rediger | rediger kilde]

 • Death Note 2015(handler mye om boka)
 • Death Note: Last Name (litt forskjellig enn boka) -samtidig- Death Note: L change the world
 • Death Note: Next Generation -etter på- Death Note: Light up the new world
 • Death Note Teaser(Netflix Movie)

Innledning[rediger | rediger kilde]

Light Yagami er en meget intelligent ung mann som avskyr all kriminaliteten og korrupsjonen som finnes i verden. Alt forandrer seg når han i 2003 (2007 i animeen), tilsynelatende ved en tilfeldighet, finner en notisbok liggende på bakken. Skrevet på forsiden av notisboken er navnet «Death Note» og på første side står det en «bruksanvisning» som hevder at den person hvis navn blir skrevet i notisblokken, vil dø. I begynnelsen er Light meget skeptisk til dette og tror det hele er en spøk, men etter å ha prøvd ut boken med to døde forbrytere som resultat, forstår Light at notisboken er ekte. Noen dager senere møter han den tidligere eieren av notisboken, en dødsgud (shinigami) ved navn Ryuk, som forklarer nærmere egenskapene til en «Death Note». Light bestemmer seg så for å erverve status som jordas Gud ved å dømme forbrytere til døden ved hjelp av den magiske notisboken.

Det store antallet uforklarlige dødsfall blant forbrytere, både i og utenfor fengsel, tiltrekker seg snart oppmerksomheten til Interpol og en mystisk detektiv som bare er kjent under navnet «L». L forstår raskt at den mystiske seriemorderen holder til i Japan og deduserer at morderen kan ta livet av sine ofre uten å legge en finger på dem. Den mystiske detektiven gir seg i gang med å finne identiteten til morderen og få ham dømt. Light forstår fort at L vil bli hans største motstander og en psykologisk katt- og muslek utløses mellom de to intellektene.

Figurer[rediger | rediger kilde]

Hovedpersoner[rediger | rediger kilde]

Yagami Light (夜神 月, Yagami Raito) er en meget intelligent 17 år gammel student. Til tross for sitt store intellekt kjeder han seg og er lei av kriminaliteten som finnes i verden. Når han finner en notisbok som kan ta livet av den personen hvis navn blir skrevet inn i den, bestemmer Light seg for å utrydde all kriminalitet, gjøre verden til et utopia og herske over den som en Gud. De mange drapene han begår ved hjelp av notisboken gjør at han blant allmennheten blir kjent under navnet «kira» («Kira» er den japanske uttalen av det engelske ordet killer, «morder»). Light ser det som sin oppgave å avsi dom over alle forbrytere og redde verden fra kriminalitet. Han kaller seg derfor ofte for «rettferdighet». Light er født den 28. februar 1986, og er derfor 17 år gammel når historien begynner.

L/ Ryuzaki (エル, Eru)(L Lawliet) blir betraktet som verdens beste detektiv og leder politiets jakt på Kira. Han og Light blir portrettert å være like på flere områder, da de begge er meget intelligente og begge har sterke meninger om hva virkelig rettferdighet går ut på. Av utseende er han derimot både ustelt og sjuskete, til forskjell fra Light som alltid går korrekt kledd i fine klær. Til tross for dette har L store evner i logikk og skarpsinn. L kjennetegnes av det rufsete håret og de mange besynderlighetene han viser: han står og går krokrygget, sitter på huk i stoler (med knærne helt opp til haken), spiser på godteri midt i politimøter og holder små gjenstander på en merkelig måte. Til tross for dette er han meget intelligent og utgjør en av de største truslene mot Light. L er født på halloween (31. oktober) 1979 og er derfor 24 år når handlingen begynner.

Misa Amane (弥 海砂, Amane Misa) er et populært tenåringsidol i Japan og er hodestups forelsket i Light. Hun kan ofte være barnslig for sin alder og har det med å omtale seg selv i tredjeperson for å virke søt. Hun er totalt hengiven ovenfor Light, og hevdet selv at hun elsket ham ved første blikk. Hennes urokkelige kjærlighet for Light skyldes også det faktum at Light ved hjelp av sin Death Note straffet mannen som myrdet foreldrene hennes. Misa er selv eier av en Death Note, i tillegg har hun inngått en byttehandel med den shinigamien som tidligere var i besittelse av notisboken hennes. Denne byttehandelen går ut på at en person gir en shinigami halvparten av sin gjenstående levetid, i bytte mot «dødsgudens øyne» (shinigami eyes). Ved hjelp av disse øynene får personen evnen til å se et menneskes fulle navn og levetid bare ved å se på ansiktet til han eller henne. Den sterke kjærligheten hun nærer for Light er langt fra gjensidig, da han kun ser på henne som en ressurs han kan gjøre bruk av i sine planer, siden hun både besitter en Death Note og evnene til en shinigamis øyne. Hun er født den 25. desember 1984 og er derfor 19 år når handlingen begynner.

Mello (メロ, Mero) (Mihael Kheel) er et foreldreløst barn som vokste opp på et barnehjem i Storbritannia for spesielt begavete barn. Mello var sammen med en annen gutt ved navn Near, kandidat til å bli L sin etterfølger. Som med L er han glad i godteri, først og fremst sjokolade, og kan ofte sees tyggende på en sjokoladeplate. Han er meget intelligent, men lar ofte følelsene løpe av med seg. Han nektet å bli L sin etterfølger i samarbeid med Near. Når Light under navnet Kira begynner å ta livet av forbrytere, bestemmer Mello seg for å fange Kira selv før Near gjør det, men metodene han bruker er langt mindre konvensjonelle enn Nears. Han slutter seg til en forbrytergjeng i USA og bruker dem som base for sine trekk mot Kira. Mello er født den 13. desember 1989 og er derfor 14 år når handlingen begynner.

Near (ニア, Nia) (Nate River) var sammen med Mello førstekandidat til å bli L sin etterfølger, og vokste opp på samme barnehjem som Mello. Det var i begynnelsen meningen at de to skulle overta for L sammen, men Mello nektet å slå seg sammen med Near og overlot til Near å fortsette opplæringen på barnehjemmet. Etter hvert som trusselen fra Kira vokser seg større får Near tillatelse fra de øverste myndigheter i USA til å danne en etterforskningsgruppe ved navn SPK (Secret Provision for Kira). I løpet av jakten på Kira kaller Near seg for N. Som L er Near meget intelligent, men er mer direkte og besluttsom da han ofte handler før han har funnet alle beviser han trenger for å trekke en slutning. Near fikler ofte med en lokk av håret under møter, i tillegg til å drive med leker, løse puslespill og lage store strukturer av småting som legoklosser eller fyrstikker. Dessuten har han en samling med figurer som han bruker til å illustrere sine teorier under etterforskningen. Near er født den 24. august 1991 og derfor 12 år når handlingen begynner.

Mikami Teru (魅上 照, Teru Mikami) er en påtaleadvokat som Light gjør til den fjerde Kira etter å avgjort at det er for farlig å ha sin Death Note nær seg selv og Misa, da etterforskningen har kommet farlig nær å avsløre ham. Mikami er en ubøyelig tilhenger av Kira og deler mange av hans tanker, meninger og prioriteter, til det punkt at han ser på Kira som sin Gud. For hvert navn han skriver ned i en Death Note sier han ordet sakujo (削除), som betyr «strykning» (å stryke noe vekk) eller «eliminasjon» (i den engelske versjonen av mangaen brukes ordet «delete», å slette), dette fordi han mener at Gud «sletter» onde mennesker.

Shinigami (dødsgudene)[rediger | rediger kilde]

I denne serien er shinigamines hovedoppgave å skape død, noe de gjør ved hjelp av notatbøkene de eier, de såkalte Death Notes. Hver shinigami har i utgangspunktet en Death Note hver og kan bruke den slik de ønsker. Når en shinigami dreper et menneske før tiden med en Death Note, overføres den gjenstående levetiden mennesket hadde, til shinigamiens levetid. Dette fordi at shinigamiene, til tross for at de omtales som guder, ikke er udødelig. Selv om deres levetid er mange ganger lenger enn menneskers, har deres levetid en bestemt lengde, som de må utvide ved å drepe et menneske når det trengs. Bortsett fra dette blir de ikke vist å ha stort annet å gjøre. Når et menneske blir eier av en Death Note, må shinigamien som eide den følge personen overalt. En shinigami kan kun sees av det mennesket som eier eller rører ved shinigamiens Death Note

Ryuk (リューク, Ryūku) er den tidligere eieren av Death Note-boken som Light finner. Det var med forsett at Ryuk mistet sin Death Note ned i menneskenes verden, da han kjedet seg og ønsket å se noe morsomt.[4] Til forskjell fra de fleste andre shinigami, eide Ryuk to notisbøker, noe som gjorde at han kunne ta seg råd til å «miste» den ene. Siden Light nå eier hans Death Note, må Ryuk følge Light hvor han går, men han er verken Lights venn eller fiende. Ofte nekter han å svare på Lights spørsmål angående Death Note-bøkene, han vil heller ikke hjelpe Light med å oppnå sine mål, såfremt det ikke ligger noe i det som tjener ham. I løpet av handlingen får Ryuk smakt epler fra menneskenes verden for første gang, og det varer ikke lenge før han er blitt avhengig, så avhengig at han får abstinenssymptomer dersom han ikke får noen over lengre tid.

Rem (レム, Remu) er den som gir Misa en Death Note og de såkalte «dødsgudens øyne». Som Ryuk besitter hun to notisbøker, og som Ryuk gir hun bort den ene til et menneske. Den andre notisboken overtok hun fra shinigamien Gelus, som døde da han reddet Misas liv. Rem viser seg å bry seg like mye om Misa som Gelus gjorde, og er beredt på å ofre livet for å beskytte henne. Dette gjør at hun ikke stoler på Light og hun gjør det klart at hun holder Light ansvarlig dersom Misa skulle dø før tiden. Til tross for hva mange fans tror, er Rem faktisk en dame.

Sidoh er en shinigami som har mistet sin Death Note. Det viser seg at Ryuk har tatt den og Sidoh drar ned til menneskeverden for å få tilbake sin Death Note.

Death Note[rediger | rediger kilde]

En Death Note er en notisbok eid av en shinigami som har evnen til å drepe mennesker på magisk vis, innenfor visse betingelser. Disse betingelsene består av et intrikat regelsystem som i detalj forklarer hvilke vilkår som må overholdes dersom en Death Note skal fungere.

Viktige regler[rediger | rediger kilde]

På Death Note-boken som Light finner står det en bruksanvisning for notisboken som ble skrevet av Ryuk før han slapp den ned i menneskenes verden. Bruksanvisningen inneholder noen av de viktigste reglene for bruken av en Death Note. Instruksjonene er skrevet på engelsk, fordi Ryuk mente dette var verdens mest populære språk.

 • Det menneske som får navnet sitt skrevet ned i notisboken vil dø
 • Notisboken vil bare fungere dersom brukeren ser offerets ansikt klart for seg. Andre med samme navn vil derfor forbli urørt
 • Om en skriver en dødsårsak etter offerets navn innen 40 sekunder, vil dødsårsaken skje
 • Om en ikke angir noen dødsårsak vil offeret simpelthen dø av hjertestans
 • Om en har skrevet ned en dødsårsak har en 6 minutter og 40 sekunder på å beskrive detaljene rundt dødsfallet nærmere

I hver av de 12 bøkene som ble utgitt, står det en side med nye regler og mulige bruksområder for en Death Note. I animeserien ble det i hver episode vist en skjerm med nye regler skrevet på både engelsk og japansk rett før og etter reklamepausen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Oppslag fra nettsiden Comipress
 2. ^ Audun Tråholt (28. mai 2008). «Death Note-mangaen lisensiert av Egmont». anime.no. Arkivert fra originalen 5. august 2009. Besøkt 28. august 2008. 
 3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 30. september 2007. Besøkt 4. oktober 2007. 
 4. ^ Episode nr. 1 av animeen viser at shinigamiene rett og slett kjeder seg. Ryuk, eieren av notisboken som Light senere finner, mister sin Death Note med vilje ned i menneskenes verden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]