Shinigami

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Shinigami (死神, shinigami, «dødsgud») er det japanske navnet på forskjellige personifiseringer av døden, og da spesielt «mannen med ljåen», hvor døden fremstilles som et levende skjelett med en stor ljå. Selv om ordet oversatt direkte betyr «dødsgud» er altså ordet shinigami mer et navn på den vestlige fremstillingen av døden som «mannen med ljåen». Dette er også fordi tegnet 神 (uttales som oftest kami eller gami) ikke betegner en allmektig monoteistisk gud som i kristendommen, jødedommen eller islam.

I nyere tid har imidlertid ordet shinigami blitt brukt i forskjellige sammenhenger for å representere en guddom for død, selv om dette ikke forekommer i shintoismen, som er religionen som begrepet kami skriver seg fra.

Forekomst i moderne populærkultur[rediger | rediger kilde]

I den japanske manga-tegneserien Bleach er en shinigamis oppgave å sende sjeler videre til enten himmelen eller helvete.

Også i Death Note er det Shinigami, som bor i Shinigamiriket, en utenomjordisk verden. Deres oppgave er å skrive navn på folk som er klar for å dø. Noen ganger mister de boken sin ned på jorden og hvis et menneske får tak i den eiere han/hun den. Shinigamien følger da etter eieren hele tiden ettersom det er bare en som har tatt i den som kan se dødsguden.

Autoritetsdata