Portal:Ml-bevegelsen/Utvalgt biografi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jon Michelet i 2011.

Jon Michelet (født 14. juli 1944 i Moss) er en norsk forfatter, sønn av kunstmaleren Johan Fredrik Michelet og far til forfatteren Tania Michelet og journalisten Marte Michelet.

Han har styrmannsskole og har dessuten studert ved Journalistskolen i Oslo. Michelet har arbeidet som sjømann, bryggearbeider, journalist, TV-vert, redaktør, forlagsmedarbeider og forfatter.

1970-tallet var Michelet sentral i den norske ml-bevegelsen og arbeidet fra 1972 – 1976 i AKP-forlaget Oktober, de siste par årene som forlagssjef. Han sto i spissen for partiets oppbygging av kjeden med Oktober-bokhandler. Etter perioden som forlagssjef, begynte han som bryggesjauer i Oslo. I dette var det et element av sjølproletarisering, sa han i et NRK-program.

I perioden 19972002 var han redaktør for avisen Klassekampen, som han tok over etter en omfattende avisstrid.

Han har vært medlem av Østfold fylkesting, Rygge kommunestyre og Kringkastingsrådet, styremedlem i Norsk Styrmandsforening og Rød Valgallianse. Fra 2003 til 2009 var han president i Rivertonklubben.

I 2003 ble Michelet av Innsynsutvalget tilkjent erstatning for ulovlig overvåkning. Etter nedgraderingen av Overvåkningspolitiets arkiver ble det bevist at han i en lengre periode på 1970-tallet var overvåket, inklusive telefonkontroll og brevkontroll. Ifølge dokumentene skal Overvåkningspolitiet ha ansett ham som en av topplederne i AKP(m-l).

Michelet debuterte litterært i 1975 med kriminalromanen Den drukner ei som henges skal. Han har utgitt romaner, barnebøker, skuespill og sakprosa. Hans serie med bøker fra fotball-VM sammen med Dag Solstad er blitt en sportslitterær institusjon. Boken Orions Belte ble filmet i 1985, regi Ola Solum. Flere av Michelets kriminalromaner med Wilhelm Thygesen i hovedrollen ble brukt som grunnlag for en dramatisering for NRK tv.

Michelet har vært programleder for en rekke ulike tv-program, blant dem Fangene på fortet og Verdensmester, et spørreprogram om geografi som ble sendt på NRK1.