Portal:Kunst/Norske samtidskunstnere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Norske samtidskunstnere er en artikkelsamling for portal Kunst. Pass på at artikler som brukes i lista for utmerkede og anbefalte artikler ikke gjentas i andre lister.


Sverre Andreas Koren Bjertnæs (født 5. april 1976 i Trondheim) er en norsk maler og grafiker. Han deltok i sin første utstilling som 15-åring i forbindelse med Nerdrumskolens gruppeutstilling hos Blomqvist i Oslo. Sin første separatutstilling hadde han i Bjarne Melgaards galleri Norsk Anarkistisk Fraksjon i 2000. Karakteristiske arbeider fra hans tidlige periode (1997-2004) er store, nøkternt saklige portretter av ungdom, blant annet samboeren Unni Askelands barn. Fra og med utstillingen «Incognito» (2004) forlot han «tenåringsuskylden som preget de tidlige bildene» og gikk over i en mørkere motivverden hvor et tema var rus, og andre virkemidler var «bruk av blacklight og interiørskildringer av offentlige toaletter».  Les mer…

Kira Wager (født 1971 i Laxå i Sverige) er en svensk-norsk maler, oppvokst i Helsingfors og bosatt i Oslo siden 1994. Hun er utdannet fra Nordiska konstskolan i Karleby, Finland 1991-93; Statens kunstakademi, Oslo 1994-1998 og kunstakademiet i Helsingfors 1997. Wager maler ofte med olje på pvc, basert på rekonstruksjon av privatfotografier arbeider hun med et privat materiale som hun bearbeider til montasjer. Hun har hatt stor suksess i de siste årene, med separatutstillinger i RARE Gallery, New York 2004; Gallery K (2003); Bergen Kunsthall (2002); Samtidskunstforum, Oslo (2001); Kunstnerforbundet, Oslo (1999). Innkjøpt av Museet for samtidskunst, og inngår i Nasjonalgalleriets nye basisutstilling.  Les mer…

Håkon Gullvåg (født 20. februar 1959 i Trondheim) er en norsk maler, kjent for sine portretter, og for sine egenartede bilder med fremmedgjorte mennesker i dystre landskaper og bilder med fantasifulle scenarier.


Gullvåg begynte på Kunstskolen i Trondheim som 18-åring. Da hadde han allerede i fire år fått undervisning av Roar Matheson Bye. Den svenske kunstneren og læreren Georg Suttner ble hans første lærer på fulltid, fra 1977. Et gjennombrudd kom i 1981, da Nasjonalgalleriet kjøpte maleriet «Trehesten».  Les mer…

Ida Lorentzen (født 11. desember 1951 i New York) er en norsk maler og tegner, særlig kjent for interiører med en følsom, innholdsmettet tomhet og sorgfølelse.

Hun er født i New York med amerikansk mor og norsk far. Hun har utdannelse fra Boston University School of Fine Arts (1970–74), og fra Statens kunstakademi, Oslo (1974–79). Hun debuterte med en separatutstilling i Galleri Tanum i 1979. Siden 1977 bor og arbeidet hun på Nesøya utenfor Oslo, med sin mann og kollega Ulf Nilsen.

Ida Lorentzen er mye brukt som portrettmaler, og hun har blant annet portrettert dronning Sonja (1994). Hun malte også signingsseremonien i Nidarosdomen i 1991.  Les mer…

Kunst/Norske samtidskunstnere

Trine Lise Nedreaas (født 1972) er en norsk kunster som jobber med film, video og andre teknikker.

Nedreaas studerte kunsthistorie og filosofi ved Universitetet i Bergen, før hun flyttet til London for videre studier ved St. Martins School of Art og Slade School of Fine Art. I 2003 fikk hun Royal Caribbean International Arts Grant 2003 Young Artist Award, som var det største stipendet for unge kunstnere i Norge.

Hennes videoverk Pulse ble synkronisert som soloverk hver kveld i desember 2017 på LED-skjermene som omkranser Times Square New York. Visningen inngikk i konseptet Midnight Moment ved Times Square Arts, som er regnet som verdens største digitale offentlige kunstprogram, og som viser samtidskunstnere i en monumental skala for millioner av tilskuere.

Nedreaas har laget flere offentlige kunstverk, blant annet til Den Norske Opera og Ballett i Oslo, Koksa eiendom på Fornebu og Inspiria Science Centre i Moss.

Hun har vært representert på kollektivutstillinger ved PS1 MOMA i New York, Kunstwerke Berlin, Mori Museet i Tokyo, Everson Museum New York, Museum of Fine Arts Boston, Museo d´Arte Contemporanea i Roma, Astrup Fearnley Museet og Kunstnernes Hus i Oslo.

Verker av Nedreaas er innkjøpt av Nasjonalmuseet, KODE, DNB NOR, Stavanger kunstmuseum, Albright Knox Collection, Staatliches Museum Schwerin, og Neuen Berliner Kunstvereins. Hun er representert i private samlinger i inn- og utland.

Hun har hatt separatutstillinger blant annet på Boca Raton Museum of Art i Miami, Galerie Michael Janssen i Berlin, New Center for Contemporary Art I Kentucky, Radial System New Space For The Arts i Berlin, Vigelandmuseet i Oslo, Albright Knox Gallery i Buffalo USA, Neuen Berliner Kunstvereins i Berlin, Everson Museum i Syracuse, Oseana på Os/Bergen, Fotogalleriet i Oslo og Galleri Brandstrup i Oslo.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  Les mer…

Jan Petter Bratsberg (født 1948 i Skien) er en norsk figurativ maler. Han har hatt separatutstillinger i Skandinavia og i USA, og regnes som en av Norges fremste malere av natur og dyr. Han er ofte sammenlignet med August Cappelen, men ulikt Cappelen og düsseldorfernes vide utsyn er Bratsberg opptatt av å formidle de dype skogenes særegne stemning og mystikk og dyrene som lever der.  Les mer…