Pork pie-hatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pork pie-hatt i filt.

En pork pie-hatt er en hatt med flat topp som oppsto på 1800-tallet og har blitt knytt til ulike stiler, fra viktoriansk ungjentemote til jazz- og ska-musikere. Hatten finnes som strå- og filthatt. Navnet har den fått av fordi den ligner på en type engelsk kjøttpai.

Pork pie-hatten er lav, ofte med en flat topp, og har smal brem. Moderne utgaver har ofte et søkk langs kanten på toppen. Bremmen er som oftest brettet opp, noen bærer hatten med bremmen ned foran. Hatten er gjerne pyntet med et bånd, av og til også med ting som fjær.

Filtversjonen av hatten kan minne om andre hatter som homburg, fedora eller trilby. Stråversjonen minner mye om straw boater, en flat stråhatt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Denne illustrasjonen i Punch fra 1860 viser både fasjonable kvinner og karikerte jøder i porkpie-hatter.

Betegnelse pork pie-hatt ble først brukt om runde, flataktige hatter fra 1850-tallet fordi de hadde en form som kunne minne om en engelsk svinepai, pork pie. Slike hatter var hovedsakelig på mote for unge kvinner og jenter i tiden 1855-1865, da de ble brukt ved uhøytidelige anledninger, gjerne utendørs, til spaser- eller rideantrekk. Hattene satt fremoverlent på hodet, ofte i kombinasjon med hårnett, silkebånd, blomster eller fjær, og var sammen med pilleeskehatter et noe vågalt alternativ til kyse.

På samme tideble pork pie-hatter av en noe annen utforming – høye, sylindriske hatter med kort brem – brukt av menn, for eksempel som soldatuniform. Det finnes også satiriske omtaler av jøder med porkpie-hatt.

Jazzartisten Marcus Miller med porkpie-hatt.

Rundt begynnelsen av 1900-tallet fikk porkpie-hatt en ny vår som moteplagg, denne gangen først for menn, etter hvert også for kvinner. Den var særlig populær i tiden 1920-1950, og var knyttet til den navngjetne zoot suiten og til jazzkulturen. Den fremstående musikeren Lester Young var blant annet kjent for å bruke porkpie-hatt, og etter at han døde skrev Charles Mingus en elegi tilegnet ham kalt «Goodbye Pork Pie Hat». Senere gikk hatten gradvis ut av bruk sammen med vestlige hodeplagg ellers.

I Jamaica og Storbritannia ble porkpie-hatt brukt i rude boy-miljøet knyttet til skamusikk i 1960-årene, og påvirket videre mod- og skinhead-kulturene. Skamusikeren Laurel Aitken både brukte porkpie-hatt og omtalte den i sine sanger. Hatten ble på ny kjent gjennom gangsterfilmen The French Connection (1971), der Jimmy «Popeye» Doyle, spilt av Gene Hackman, brukte en porkpie-hatt.

Betegnelsen pork pie hat blir også brukt om denne typen marinehatt.

I vår tid blir hattene fremdeles brukt som moteelement, særlig hvis en ønsker en viss blues-, jazz- eller skastil. Hattetypen er populær blant harediske jøder. Enkelte moderne militære hattetyper blir også kalt porkpie-hatt.

Buster Keaton var kjent for å bruke pork pie-hatt.

Kjente brukere[rediger | rediger kilde]

Stumfilmkomikeren Buster Keaton gjorde hatten til et varemerke, og lagde sine egne hatter til bruk i filmer og reklame. Andre som er kjent for å bruke pork pie-hatt er fysikeren Robert Oppenheimer, arkitekten Frank Lloyd Wright og musikerne Lester Young, Laurel Aitken, Pete Doherty og Nick Baines (Kaiser Chiefs).

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]