Pete Doherty

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pete Doherty
Peter Doherty - Fête de l'Humanité 2012 - 011.jpg
Født12. mars 1979[1][2][3]Rediger på Wikidata (42 år)
HexhamRediger på Wikidata
Utdannet ved Queen Mary, University of LondonRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Gitarist, lyriker, sanger, skribent, kunstmaler, låtskriver, aktivistRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Medlem av The Libertines, BabyshamblesRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerIndierock, post-rock
InstrumentGitar, bassgitar, munnspill, melodika, piano, orgel, vokal, sang
Aktive år1997
PlateselskapParlophone
Nettstedhttp://www.frenchdogblues.com/
IMDbIMDb

Peter Daniell Doherty (født 12. mars 1979 i Hexham i Northumberland, England) er en engelsk musiker og poet. Han er låtskriver og gitarist i bandet Babyshambles, men er mest kjent for sitt band The Libertines. Bandet ble oppløst på grunn av Dohertys økende narkotikaproblem. Doherty har fått mye oppmerksomhet i tabloidavisene på grunn av sitt forhold til Kate Moss og på grunn av sitt narkotikamisbruk.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Peter Doherty ble født Hexham, England. Foreldrene er Jacqueline (Michels), av jødisk avstamning, og Peter John Doherty, an irsk avstamning. Han fikk en katolsk oppdragelse, og vokste opp på forskjellige militære garnisoner, på grunn av hans fars arbeid som offiser i det britiske forsvaret, og bodde blant annet Catterick, Belfast, Tyskland, Bedworth, Dorset og Larnaca, sammen med moren, en barnepike og sine to søstre, Amy Jo og Emily. Doherty var nummer to av de tre barna. Han var akademisk sett suksessfull, i en alder av 16 år vant han en poesikonkurranse, og vant en tur til Russland organisert av the British Council og ble også tilbudt en plass ved Oxford University, som han takket nei til.[4]

Etter fullført utdannelse flyttet han til sin bestemors leilighet i London, hvor han sa han var skjebnebestemt å være, og der han jobbet med å fylle graver på Willesden kirkegård. Han gikk på samme tid på Queen Mary, en del av the University of London, for å studere engelsk litteratur, men han forlot kurset etter et år. Etter å ha forlatt universitetet, flyttet han inn i en leilighet i London, sammen med venn og musiker Carl Barât, som hadde vart en klassekamerat av Dohertys eldre søster ved Brunel University.

Karriere[rediger | rediger kilde]

The Libertines[rediger | rediger kilde]

Doherty og Caral Barat grunnla i 1997 garasjebandet The Libertines. De andre medlemmene av bandet var John Hassal (bass)og Gary Powell (trommer).Bandet var sentrert rundt samarbeidet mellom Barat og Doherty. Det var først i 2002, da de ga ut debutalbumet Up the Bracket, at de begynte å få en videre suksess .Albumet nådde b.l.a toppen av de britiske listene, og deres selvtitulerte andrealbum ble kåret til årets nest beste album av NME. Dessverre slet bandet med interne konflikter, de fleste bundet til Dohertys kokain- og heroinmisbruk. Bandet ble oppløst i 2004. Doherty har senere sagt at bandets oppløsning ikke skyldtes hans dopmisbruk, men uenigheter mellom ham og Barat. Bandet gjorde reunion under Reading and Leeds Festival 2010, en festival de fem år etter også headlinet. De ga ut platen Anthems For Doomed Youth i 2015, og skal etter planen komme med nytt album i 2021.

Samarbeidsprosjekter[rediger | rediger kilde]

Før oppløsingen av The Libertines, samarbeidet Doherty med den lokale poeten Wolfman. Sammen spilte de inn singelen "For Lovers". Selv om singelen fikk stor suksess, som ble nominert den den prestisjetunge prisen Ivor Novello Award for songwriting[5], fikk Doherty og Wolfman relativt lite penger, rettighetene til sangen ble tidlig solgt for en lav sum til en reklame.[6]

I 2004 var Doherty gjestevokalist på sangen «Down to the underground» til den britiske gruppen Client. Sangen ble sluppet i juni 2004, som B-siden på gruppens singel «In it for the money», og er også med på deres andre album, City.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014
  2. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 188207
  3. ^ Filmportal.de, Filmportal-ID cf425152b0f44ed1b7017649b3e3e1b0, besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ BBC.co.uk
  5. ^ Guardian.co.uk
  6. ^ Rollingstone.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]