Plystrespråk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Plystrespråk er språk som stort sett baserer seg på kommunikasjon ved hjelp av plystring.

Et plystrespråk er et system med plystret kommunikasjon som gjør det mulig å overføre og forstå et potensielt ubegrenset antall meldinger over lange avstander. Plystrede språk er forskjellige, alt fra de begrensede kodene som noen ganger brukes av gjeter eller dyretrenere for å overføre enkle meldinger eller instruksjoner. Oftest etterligner plystrespråk tonene eller vokalene til et talespråk, samt aspekter av dets intonasjon og prosodi, slik at trente lyttere som snakker dette språket, kan forstå det kodede budskapet.

Plystrespråk er sjelden sammenlignet med talespråk, men det finnes i kulturer rundt om i verden. Det er spesielt vanlig i tonespråk der fløyte tonene overfører tonene i stavelsene (tonemelodier av ordene). Dette kan være fordi tonemelodien i tonespråk bærer mer av funksjonell kommunikasjonsmengde mens ikke-tonal fonologi bærer proporsjonalt mindre. Opprinnelsen til et plystret språk er det ennå ikke utført så mange studier på.[1]

Rundt om i verden finnes det cirka 60 mer eller mindre utvikla plystrespråk. De fleste plystrespråkene finnes på Kanariøyene.

Liste over plystrespråk[rediger | rediger kilde]

Følgende liste er over språk som eksisterer eller eksisterte i en plystret form. I noen tilfeller er plystring en viktig og integrert del av språket og kulturen.

La Gomera[rediger | rediger kilde]

Innbyggere på La Gomera, en av Kanariøyene, bruker et plystrespråk kalt silbo gomero. Språket ble utviklet fordi terrenget på La Gomera var vanskelig å navigere i, og de trengte en måte å kommunisere på over lange avstander. Ved å plystre i forskjellige toneleier og kombinasjoner er det mulig å kommunisere på en avstand opp til tre kilometer. El silbo er tatt inn i som mesterverk av UNESCO.[2][3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Whistled Languages – Ultimate Guide to Long Distance Conversations». The Pimsleur Language Blog (engelsk). 30. november 2018. Besøkt 5. april 2021. 
  2. ^ «Whistled language of the island of La Gomera (Canary Islands), the Silbo Gomero». UNESCO. Besøkt 19. april 2013. 
  3. ^ Rosvold, Knut A. (28. august 2014). «plystrespråk». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 8. august 2019.