Pirahã (språk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pirahã
Xapaitíiso
Brukt iBrasil
RegionAmazonas
Antall brukere100–300
Lingvistisk
klassifikasjon
Muransk
Pirahã
Språkkoder
ISO 639-2sai
ISO 639-3myp
Glottologpira1253

Pirahã (xapaitíiso; også skrevet pirahá eller pirahán) er et språk som snakkes av pirahãene ved Maicielva, som er ei sideelv til Amazonas i Brasil. Man tror at pirahã er det eneste gjenlevende språket i den muranske språkfamilien. Det er bare et par hundre brukere av språket, men det regnes ikke som utrydningstrua, ettersom de fleste talerne er enspråklige og motsetter seg å lære noe annet språk.

Selv om pirahã er et lite språk, har det blitt svært kjent i forskningsmiljøene fordi det hevdes å ha en rekke bemerkelsesverdige trekk som skiller det fra alle andre kjente språk. Størsteparten av forskningsarbeidet på pirahã er gjort av Daniel Everett, som har bodd sammen med pirahãene i flere år.

Det mest oppsiktsvekkende trekket til pirahã er ifølge Everett at det er det eneste språket i verden som mangler en rekursiv struktur.

Pirahã har svært få fonemer. Det har tre vokaler, mens antallet konsonanter avhenger av kjønnet til den som snakker: kvinnene har sju konsonantfonemer, mens mennene har åtte.

Språket mangler tallord, og har ikke andre fargebetegnelser enn «lyst» og «mørkt». Everett hevder også at pirahã har det simpleste systemet for å uttrykke familieforhold av alle verdens språk: ordet baíxi brukes for å uttrykke et hvilket som helst familieforhold, enten man refererer til mor, far eller en fjernere slektning. Pirahã har heller ikke ord for «høyre» og «venstre» eller andre relative retningsangivelser.

Pirahã kan også plystres eller nynnes.