PlayStation 2

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Playstation 2»)
PlayStation 2
ProdusentSony Computer Entertainment
TypeSpillkonsoll
GenerasjonSjette
UtgittJP 4. mars 2000
NA 26. oktober 2000
EU 24. november 2000
AU 30. november 2000
Bakover-
kompabilitet
PlayStation
MediumCD, DVD
Eksemplarerca. 155 millioner
ToppspillGrand Theft Auto: San Andreas
ForgjengerPlayStation
EtterfølgerPlayStation 3

PlayStation 2 (PS2; japansk: プレイステーション2 Pureisutēshon Tsū) er et registrert varemerke for Sonys andre spillkonsoll, og oppfølgeren til PlayStation. Utviklingen av den ble kunngjort i april 1999, og den ble først lansert i Japan 4. mars 2000.

Konsollen som ble lansert i Japan var sølvfarget, og ikke svart som i resten av verden. Den amerikanske versjonen ble introdusert på markedet i USA 26. oktober 2000. Sony hadde for liten produksjonskapasitet og slet med leveranseproblemer i begynnelsen, og det var få som hadde fått levert produktet innen slutten av 2000.

Spillutviklere klaget også over at det var vanskelig å utvikle spill for konsollen. PlayStation 2 ble imidlertid populær etter en tid, da utviklerne fikk bedre verktøy. PlayStation 2 er tidenes mest populære spillkonsoll, med over 155 millioner solgte enheter.[1]

PlayStation 2 kan også spille DVD-er og CD-er. Diverse tilleggsutstyr inkluderer fjernkontroll, harddisk, modem, nettverksadapter, minnekort, webkamera, VGA-monitorkabel og diverse kabler og overganger mellom disse.

I september 2002 startet markedsføringen av en oppdatert utgave av konsollen som var langt mindre enn den gamle utgaven. Denne versjonen har også innebygd nettverksadapter.

Maskinvare[rediger | rediger kilde]

PlayStation 2 er basert på Sonys Emotion-Engine-prosessor, som er en egenprodusert 128-bits prosessor med intern klokkefrekvens på 294 MHz. Dette er et noe spesielt system, og er i motsetning til produsentens største konkurrent, Xbox, ikke-kompatibel med andre plattformer som PC. Det er derfor mye arbeid for en spillprodusent å portere et spill fra PlayStation 2 til PC/Xbox og motsatt. Mange produsenter velger derfor å utvikle et spill kun for PlayStation 2, på grunn av dens store popularitet.

Konsollen har en grafikkprosessor kalt Graphics Synthesizer, som også er egenprodusert spesielt for PlayStation 2.

Internminnet er på 32 MB.

Tilkoblinger[rediger | rediger kilde]

  • USB x 2
  • Kontrollerport x 2
  • MEMORY CARD-port x 2
  • LAN-konnektor (kun slimline)
  • Optisk lydutgang
  • AV-konnektor

Kopibeskyttelse[rediger | rediger kilde]

Fra produsentens side er det lagt inn kopisperrer i maskinen som hindrer brukeren i å bruke kopierte spill, som i alle andre spillekonsoller. Det er ingenting som hindrer det å ta kopi av et spill til PlayStation 2, men maskinen vil ikke starte kopien. Dette er, i motsetning til kopisperren i Xbox, en avansert sperre som er vanskelig å bryte.

I likhet med den originale PlayStation kom det, til tross for den avanserte kopisperren, fort såkalte modchips til PlayStation 2. De første modifiseringspakkene kom på markedet allerede i mai/juni 2000, som var før konsollen ble lansert i Europa. Disse chippene var imidlertid vanskelige å bruke, og hadde mange mangler og problemer. For å starte et kopiert spill måtte man her først sette inn en original, starte og vente noen sekunder, så skifte til den kopierte platen.

I dag finnes det et hav av modchips på markedet, og de fleste er så enkle i bruk at fremgangsmåten for å starte et kopiert eller importert spill er den samme som for å starte en original. Det kommer stadig nye, ettersom det kommer nye versjoner av konsollen hele tiden, hvor de tidligere modifiseringene ikke alltid fungerer lenger.

Linux på PlayStation 2[rediger | rediger kilde]

Sony har gitt ut en Linux-pakke til PlayStation 2. På grunn av at en må starte maskinen via en «Run Time Environment» så kan en ikke uten videre installere nyere distribusjoner, men det finnes en Debian-basert distribusjon kalt BlackRhino som kan installeres istedenfor medfølgende Kondara Linux (som er basert på Red Hat Linux versjon 6.2).

Spesialutgaver[rediger | rediger kilde]

I 2001 nådde Sony den magiske grensen på 20 millioner solgte konsoller, og i den forbindelse produserte selskapet 10 000 konsoller i fem forskjellige farger. Maskinene ble raskt et samleobjekt for det ble kun sendt 666 eksemplarer av hver farge til de tre markedene som maskinen ble solgt i (Japan, Europa og USA).

Konkurrenter[rediger | rediger kilde]

Sonys viktigste konkurrenter var Nintendo, Sega og Microsoft.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Cumulative Worldwide Hardware Unit Sales (Sell-In)». Sony Interactive Entertainment Business Development (engelsk). 27. april 2019. Besøkt 15. mai 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]