Platygastridae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Platygastridae

Vitenskapelig(e)
navn
:
Platygastridae
Norsk(e) navn: Platygastridae
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Årevinger
Overfamilie: Platygastroidea
Antall arter: ca. 1100 i verden
518 i Europa
60 i Norge
Habitat: på land
Utbredelse: kosmopolittisk
Delgrupper:

Platygastridae er en familie av stilkvepser. Larvene lever som parasitter på andre leddyr, ofte på gallmygg.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Platygastridae er små veps, vanligvis mørkt farge og skinnende blanke. Antennene er korte. De kan minne om veps i gruppen Chalcidider. En del arter har påfallende pigger eller fingeraktige utvekster på kroppen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Platygastridae finnes på en rekke lokaliteter, men kanskje særlig på gressenger.

Hunnen legger egg i eller på verten. Larven er radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. De lever som parasitter, særlig på egg av andre leddyr. De parasitterer ofte gallmygg.

Platygastridae tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der vepsens indre og ytre organer endres. Larvens bøyelige og myke kropp omdannes til en puppe med et hardt skall. Når skallet er hardt begynner omdanningen fra larve til den voksne (imago) vepsen. De indre organer brytes i varierende grad ned til en cellemasse. En omorganisering skjer og dyret bygges opp igjen. Puppeperioden varierer etter temperaturen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Platygastridae finnes i hele verden, unntatt i Arktis og Antarktis. I Europa finnes 518 arter[1], men bare 58 (? 60) er funnet i Norge. Men gruppen Platygastridae er litt dårlig undersøkt i Norge og det er antatt at det kan være 150 arter totalt.[2]

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Inostemma boscii

Inndelingen følger [3] I eldre systematikk[4] var familiegruppen Scelionidae inndelt i fem delgrupper (underfamilier), men gruppen Platygastrinae er i nyere systematikk en egen familie, Platygastridae, og søstergruppe til Scelionidae.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fauna Europaea Web Servicewww.faunaeur.org/statistics Statistikk-søk på Platygastridae i Norge Søkedato: 19. desember 2007
  2. ^ Ottesen. 1993.
  3. ^ van Noort, Simon (uten dato) WaspWeb - Platygastrid wasps of Africa and Madagascar. «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 20. september 2015. 
  4. ^ Kieffer. 1926.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]