Pjuskemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pjuskemåler
Nomenklatur
Pygmaena fusca
(Thunberg, 1792)
Populærnavn
pjuskemåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEgentlige målere
SlektPygmaena
Økologi
Habitat: i fjellet
Utbredelse: den palearktiske sone

Pjuskemåler (Pygmaena fusca) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne lille, grå arten finnes i fjellet over hele Norge, i Nord-Norge også ned til kysten. Hunnen har korte vinger.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske liten (hannens vingespenn 15 – 18 mm), grå, noe kraftig måler. Hunnens vinger er forkortede, kortere enn bakkroppen. Hannen har fjærformede antenner, hunnen trådformede. Kroppen er tett kledt med ganske lange, svartgrå, utstående hår, også vingene har oppstående hår og virker litt "rufsete". Forvingen har to parallelle, mørke tverrlinjer, noen ganger er disse nokså utydelige slik at vingen blir nærmest ensfarget grå. Bakvingen er ensfarget grå. Hunnen er noe lysere på farge enn hannen. Larven er brungrå med gulbrune tverrbånd, en svart lengdestripe langs ryggen og en gulhvit sidestripe. Den er nokså tett kledt med korte, utstående børster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten lever i høyfjellet, der larvene lever på krekling (Empetrum spp.). Den kan forekomme ned til bjørkebeltet, men også ganske høyt opp, og er en av de sommerfuglene som går høyest opp i fjellet. Hannen flyr om dagen i juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne høyfjellsarten lever i den palearktiske sone, men forekomsten er ganske spredt. Den er kjent fra Alpene, Skandinavia, de nordlige delene av Ural-fjellene, Jakutia og Kamtsjatka. I Norge er den vanlig i fjellet i Sør-Norge, i nord kan den også forekomme ved kysten.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]