Pitbuller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Pitbuller (også kalt pithunder) refererer til liten gruppe med kamphunder, en type hunder som gjorde seg gjeldende i slåsskamper mellom dyr i Storbritannia fra 1600-tallet og framover. Begrepet refererer imidlertid opprinnelig til en kvegokse og betyr kampokse. Kamper mellom kvegokser og hunder (bulldogger) var nemlig vanlig og spesielle kampokser ble alet opp til formålet.

Da grusomhetsloven ble innført i Storbritannia i 1835 ble bull baiting og andre grusomme kampformer mellom dyr forbudt. Da avlet britene fram en ny type hund for hundekamper, som det var enklere å gjemme seg bort og avholde slike kamper med. Mellomstore terriere ble blandet med datidens tunge bulldogger (som old english buldog), for å skape en lettere, hurtigere og mer pågående hundetype. Disse hundene ble til å begynne med kalt bull and terrier, og kan hevdes å være prototypen for de såkalte pitbullene. Prototypen er imidlertid for lengst utdødd, men etterkommerne lever i beste velgående - de såkalte bullterrierne og pitbullene. Bullterriere er i motsetning til pitbullene å regne som hunderaser, selv om ikke alle anerkjennes internasjonalt.

Pitbullene ble i hovedsak alet opp for slåsskamper mellom hunder. Dette var en svært viril og meget pågående og bitelysten hundetype, som dessuten var betydelig mindre enn de opprinnelige bulldoggene. Kampene, som ble arrangert for fornøyelsens skyld, var som regel omfattet av veddemål. De foregikk på spesielle bortgjemte kamparenaer, som regel ei glenne i skogen, i en mindre innhegning eller ei naturlig grop i bakken (pit). Og for å unngå innblanding fra myndighetene ble arenaene stadig flyttet.

I dag forbinder mange pitbull med den moderne hunderasen amerikansk pitbullterrier, en rase som oppsto i USA på et senere tidspunkt, men som har blitt forbudt å holde i noen land. Den egentlige pitbullen er imidlertid en blandingshund der bullterriere inngår.[1] I Nord-Amerika har dette begrepet gjerne fått en enda bredere betydning, i det alle større blandingshunder som kan minne om de hundene som egentlig kalles pitbuller gjerne kalles en pitbull. Forbudet mot denne hundetypen skyldes i hovedsak flere uheldige hendelser der mennesker og dyr enten har blitt drept eller alvorlig skadet av sånne hunder.

I overført betydning brukes også begrepet pitbull om både dyr og mennesker som har en pågående natur.

Hunder[rediger | rediger kilde]

Det er listet fem hunder nedenfor, men det kan diskuteres om bullterrier og miniatyr-bullterrier kan kalles pitbuller. Imidlertid er opphavet for en stor del identisk med Staffordshire bullterrier, som absolutt kan klassifiseres som en pitbull. Staffordshire bullterrier og bullterrier ble skilt i to linjer på siste halvdel av 1800-tallet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Arin Greenwood (2017) What is a pit bull? (Hint: It's not actually a dog breed). Today, Oct.28.2017. Besøkt 2017-12-05

Siteringsfeil: <ref>-taggen med navnet «TTAPB (2010)» definert i <references> brukes ikke i teksten.


Albuna oberthuri (ento-csiro-au).jpgDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.