Pitbuller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Pitbuller (også kalt bull and terrier og pithund) refererer til liten gruppe med kamphunder, en type hunder som gjorde seg gjeldende i slåsskamper mellom dyr i England1600-tallet og framover. Egentlig betyr imidlertid begrepet kampokse. Pitbuller var gjerne en bulldog/terrier-blanding.

Pitbuller var hunder som ble alet fram spesielt for å slåss med kvegokser og andre hunder. Prototypen var en såkalt bull and terrier, en type kamphund som nå regnes som utdødd. Dette var en svært pågående og bitelysten hundetype som oppsto på De britiske øyer. Kampene, som ble arrangert for fornøyelsens skyld og ofte også var omfattet av veddemål, foregikk på spesielle kamparenaer, som regel en åpen plass eller ei grop i bakken der oksen kunne tjores til en jernring i sentrum av ringen.

I moderne tid har imdilertid begrepet pitbull for mange blitt synonymt med hunderasen amerikansk pitbullterrier, en rase som nå er forbudt å holde i flere land. Forbudet mot denne hundetypen skyldes i hovedsak flere uheldige hendelser der mennesker og dyr enten har blitt drept eller alvorlig skadet.

I moderne betydning har begrepet pitbull også blitt brukt om både dyr og mennesker som har en pågående natur.

Hunder[rediger | rediger kilde]

Det er listet fem hunder nedenfor, men det kan diskuterers om bullterrier og miniatyr-bullterrier kan kalles pitbuller. Imidlertid er opphavet for en stor del identisk med Staffordshire bullterrier, som absolutt kan klassifiseres som en pitbull. Staffordshire bullterrier og bullterrier skilte lag først et stykke innpå 1900-tallet.

Se også[rediger | rediger kilde]


zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.