Amerikansk staffordshire terrier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amerikansk staffordshire terrier
amstaff, staffordshire terrier
Amstaff tispe
Hundetypemolosser, terrier, bullterrier
OpprinnelseUSA
Egenskaperbrukshund, familiehund
Livsløp12
Størrelsemiddels (16–23 kg)
Passer foraktive, erfarne[1]
Anerkjennelser
FCIGr. 3, seksjon 3[2]
(FCI #286)
AKCTerriers
CKCTerriers
KCTerriers
UKCTerrier (regnes som en variant av am. pitbull)
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Amerikansk staffordshire terrier (FCI #286), eller amstaff som den i enkelhet kalles, er en middels stor amerikansk terrier som nedstammer fra rasehunder av pitbull typen. Hunderasen er forbudt i Norge og noen andre land.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Amstaff er en amerikansk hunderase som nedstammer fra såkalte bull and terrier blandinger, som oppsto i Storbritannia og var populære som kamphunder på 1800-tallet. Selve opphavet er imidlertid usikkert. Man regner imidlertid med, at både staffordshire bull terrier og amerikansk pit bull terrier (apbt) er sentrale i raselinjene.

Amerikansk pit bull terrier ble i 1898 anerkjent av United Kennel Club (UKC) som egen hunderase. Anerkjennelsen førte imidlertid ikke til presedens hos andre internasjonale kennelklubber. Hundetypen var populær, men rasen lite homogen. Dette resulterte i at noen oppdrettere startet oppdrett etter bestemte linjer, der kamphundlinjene ble undertrykt. Disse hundene fikk etter hvert navnet american staffordshire terrier. Typen ble anerkjent som egen hunderase av AKC i 1936, den gang under navnet staffordshire terrier. Fra 1972 ble prefikset amerikansk lagt til navnet, for å unngå forveksling med staffordshire bull terrier.

Amstaff har primært blitt avlet for sitt eksteriør og sine egenskaper som familiehund, mens apbt gjerne har vært avlet for sine bruksegenskaper. Amstaff og apbt kan imidlertid regnes som varianter av samme hund, der førstnevnte er mest homogen. UKC tillater således amstaffer på sine utstillinger. Likeledes tillater AKC apbt på sine, men bare så lenge hundene tilfredsstiller amstaff standarden og har sine registreringspapirer i orden. Om hunden først er registrert som en apbt hos UKC anerkjennes den ikke av AKC. Derimot kan den godt registreres som en amstaff hos AKC først, og deretter som en apbt hos UKC. Da anerkjennes den av AKC. FCI anerkjenner kun amstaff.

Nanny dog-myten[rediger | rediger kilde]

I England og USA har typen i senere år ofte blitt omtalt som «nanny dog» (barnepikehund), men dette er en myte. Myten oppsto som følge av victoriatidens fotografering av barn med hunder (typisk blandingshunder av bull terrier typen), da en oppdretter ønsket å distansere eget oppdrett fra andre pitbuller. Det eksisterer imidlertid ingen beviser for at denne hundetypen noen gang har gjort seg fortjent til beskrivelsen som «nanny dog», annet enn gamle fotografier av barn med hunder som kan minne om denne og lignende raser.[3]

Norsk raseforbud[rediger | rediger kilde]

Amstaff ble forbudt i Norge 20. august 2004. I likhet med apbtMal:Hva og flere andre hunderaser gjelder et tilsvarende forbud også i noen andre land. Forbudet omfatter ikke hunder som alt var i landet på lovlig vis, men videre avl og kryssavl ble forbudt med øyeblikkelig virkning. Grunnlaget for forbudet er svært omdiskutert. Mange[hvem?] kynologer og forskere mener at forbud mot spesielle raser mangler faglig forankring.[4][5] Norsk Kennel Klub støtter ikke slike raseforbud.[6] Dette begrunnes blant annet med at bittulykker med hunder i de fleste tilfeller kan henføres til et uansvarlig eller mangelfullt hundehold.[7]

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Amstaff er en middels stor hunderase med en kompakt og svært muskuløs kropp. Den er noe lengre enn den er høy, med forholdsvis korte ekstremiteter, et forholdsvis stort hode med kraftfulle kjever og et semikort snuteparti. Pelsen er glatt og tilliggende. Alle farger er tillatt, men mer enn 80% hvit, solbrun, leverfarget eller svart er ikke å foretrekke.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Amstaff er en energisk, utholden og god brukshund. Den brukes blant annet som terapihund i enkelte land.[8]

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Amstaff har normalt et mildt og tolerant lynne, men den kan være noe dominant overfor andre hunder. Amerikansk staffordshire terrier regnes som svært intelligent, dette gjør også at hunden egner seg godt som vakthund.[9]

Rasen regnes som omgjengelige og menneskekjær, men den trives best når den får godt med mosjon og nok av psykiske utfordringer. En passiv hund kan bli en utfordring. Rasen egner seg derfor best for aktive mennesker som har solid erfaring.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hunderasen er forbudt i Norge, jfr. «Forskrift om hunder», §1. Lovdata
  2. ^ «FCI rasestandard» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 28. oktober 2005. Besøkt 19. oktober 2005. 
  3. ^ The TRUTH About Pit Bulls (2010). The Nanny Dog Myth Revealed.
  4. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 30. november 2009. Besøkt 3. mars 2010. 
  5. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 22. august 2009. Besøkt 3. mars 2010. 
  6. ^ «Vil forby flere raser» (NKK om raseforbud)
  7. ^ «Sett fokus på hundeeier, ikke hunden!» (NKK)
  8. ^ http://www.sathy.fi/terapiakoiraeng.html
  9. ^ «Amerikansk Staffordshire Terrier - Amstaff». 6. oktober 2014. Besøkt 24. desember 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]