Pistolstjernen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pistolstjernen
Pistol star and nebula.jpg
Observasjonsdata
Epoke J2000
StjernebildeSkytten
Rektascensjon17t 46m 15.3s
Deklinasjon−28° 50′ 04″
Tilsynelatende
størrelsesklasse
(V)
usynlig (4)
Karakteristikk
SpektralklasseB
Variabelklasseluminous blue variables, long-period variable star
Detaljer
Masse80–150 M
Radius300–340 R
Luminositet> 106 L
Temperatur14–21 000 K
Alder≈2×106 år

Pistolstjernen er en lyssterk hyperkjempe i Melkeveien, kanskje den mest lyssterke i hele galaksen (dersom det viser seg at objektet LBV 1806-20 er en kompakt gruppe stjerner snarere enn en enkeltstjerne). Pistolstjernen lyser ti millioner ganger sterkere enn solen og er over hundre ganger mer massiv. Stjernen stråler ut like mye energi på seks sekunder som det solen gjør på et helt år. Stjernen ligger rundt 25 000 lysår fra jorden i stjernebildet Skytten, nær Melkeveiens sentrum. Pistolstjernen ville til tross for den store avstanden vært synlig for det blotte øyet om det ikke hadde vært for de mellomliggende interstellare støvskyene som skjuler den. I stedet ble den oppdaget av Hubble Space Telescope på 1990-tallet i det infrarøde spektret – infrarød stråling kan trenge gjennom støvskyer bedre enn synlig lys.

Stjernen er så massiv at den framtidige skjebne ikke kan fastslås med sikkerhet, men det forventes at stjernen vil dø i en strålende supernova eller hypernova innen 1–3 millioner år.

Astronomer antar at stjernen ble dannet for 1–3 millioner år siden og at den i utgangspunktet var hele 200 ganger så massiv fra solen, men at den støtte ut store deler av sin masse i voldsomme utbrudd. Pistolstjernens utbrudd kan være opphavet til Pistoltåken, som den lyser opp, gjennom utkastelse av masse med strålingstrykket fra sitt eget lys. Den antas å ha kastet ut materie tilsvarende ti solmasser fra de ytre lagene i enorme utbrudd for rundt 4 000–6 000 år siden. Stjernevinden til Pistolstjernen er 10 milliarder ganger sterkere enn solens.

Pistolstjernens størrelse utfordrer nåværende modeller for hvordan stjerner dannes; den kan være mer massiv enn det den nåværende teoretiske maksimalmassen tillater. Det er mulig at beliggenheten nære Melkeveiens sentrum delvis er årsaken til den store massen, siden nye funn antyder at stjernedannelsesprosessen der tillater dannelsen av massive stjerner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]