Neonforbrenning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Neonforbrenning er fellesnavnet på fusjonsprosesser i en massiv stjerne der neon fusjonerer til oksygen og magnesium som akkumuleres i stjernens sentrum. Neonforbrenningen finner sted i stjerner > 8 M når de har est opp til røde superkjemper og starter når temperaturen når 1,6 milliarder K. En stor del av energien som frigjøres ved neonfusjonen frigjøres i form av nøytrinoer i stedet for varme. Det gjør at stjernens frobrenningshastighet øker markant ettersom strålingstrykket, som forhindrer stjernens kollaps, ikke øker i samme takt som forbrenningen. Stjernens neonkjerne forbrennes raskt og allerede etter ca. 1 år er temperaturen høy nok til at oksygenforbrenning kan starte dersom stjernen er tung nok.

Kjernereaksjoner[rediger | rediger kilde]

Forenklet skrivemåte

20Ne + 20Ne16O + 24Mg + γ

Reaksjoner med mellomtrinn
  • Prosess 1:
20Ne + γ → 16O + 4He
20Ne + 4He24Mg + γ

I prosess 1 får gammastrålingen neonkjernene til å henfalle til oksygen og helium. I et andre steg fusjonerer en neonkjerne med en heliumkjerne (alfapartikkel) fra første steget i en fortsettelse på trippel-alfaprosessen.

  • Prosess 2:
20Ne + n21Ne + γ
21Ne + 4He24Mg + n

I prosess 2 omvandles en 20Ne-kjerne til 21Ne ved nøytronfanging. I et andre steg fusjonerer 21Ne-kjernen fra første steget med en alfapartikkel og danner 24Mg.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

P space.pngDenne astronomirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.