Hopp til innhold

T Tauri-stjerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hubble-bilde satt sammen til en animasjon. De viser utviklingen til glødende gass som blir blåst vekk fra T Tauri-stjernesystemet XZ Tauri.

T Tauri-stjerner er unge stjerner som på et Hertzsprung-Russell-diagram ligger til høyre for hovedserien. Navnet kommer fra den variable stjernen T Tauri som også er prototypen for denne stjernekategorien. Karakteristisk for T Tauri-stjerner er emisjonslinjer som indikerer en utvidet gassatmosfære, gass som strømmer inn mot eller ut fra stjernen med høy fart, nærliggende mørke skyer der det foregår stjernedanning og en høy proporsjon av litium, som det raskt blir tomt for på andre stjerner.

Mange T Tauri-stjerner viser trekk som peker mot en sterk og kontinuerlig strøm av materie fra stjerneoverflaten, kjent som T Tauri-vind. T Tauri-stjerner finner en ofte i nærheten av Herbig–Haro-objekt, og T Tauri selv ligger i sentret til et Herbig–Haro-objekt. T Tauri-stjerner er ofte mindre massive enn Solen; tyngre stjerner går enten gjennom T Tauri-fasen mens de ennå er skjult bak opphavsskyen eller har et annet utseende i den samme fasen i stjernelivet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «T Tauri-star» s. 415-16, Philip's Astronomy Encyclopedia, utgitt i 2002.