Hopp til innhold

Piratene!

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Piratene!
orig. The Pirates! In an Adventure with Scientists!
The Pirates! Band of Misfits
Generell informasjon
Sjangeranimasjon, komedie
Utgivelsesår2012
Prod.landStorbritannia
USA
Språkengelsk / norsk
Aldersgrense(Norge)
Bak kamera
RegiPeter Lord
Jeff Newitt
ProdusentJulie Lockhart
Peter Lord
David Sproxton
ManusforfatterGideon Defoe
MusikkTheodore Shapiro
Foran kamera
MedvirkendeHugh Grant
Martin Freeman
Imelda Staunton
David Tennant
Jeremy Piven
Salma Hayek
Lenny Henry
Brian Blessed
Prod.selskapAardman Animations
Sony Pictures Animation
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Piratene! (originalt: The Pirates! In an Adventure with Scientists! og The Pirates! Band of Misfits) er en britisk/amerikansk komedieanimasjonsfilm fra 2012, med regi av Peter Lord.[1]

Filmens stemmer innehas i den engelskspråklige versjonen av Hugh Grant (i hans debut som stemme i animasjonsfilmer), Martin Freeman, Imelda Staunton, David Tennant, Jeremy Piven, Salma Hayek, Lenny Henry og Brian Blessed. Filmen følger Piratkapteinen og hans mannskap av amatørpirater i deres forsøk på å vinne prisen "Årets pirat" men de møter uventet motstand fra Dronning Victoria.

I den norske versjonen innehas stemmene av Håvard Bakke, Per Christian Ellefsen, Trond Fausa Aurvåg, Suzanne Paalgard, Lena Meieran, Espen Beranek Holm og Ivar Nørve.[2]

Filmen er løslig basert på den første boken i Gideon Defoes bokserie The Pirates!.[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

I London i 1837, blir dronning Victoria fortalt at England kontrollerer hele havet - med unntak av piratene, som hun forakter. I mellomtiden leder en pirat-kaptein en sammensveiset gruppe amatør-pirater som forsøker å skape seg et navn på åpent hav. For å bevise sin verdi ønsker kapteinen i delta på den årlige Pirate of the Year-konkurransen. Vinneren av denne konkurransen er den piraten som har plyndret mest gull i løpet av ett år. Etter flere mislykkede forsøk på å plyndre skip, kommer de over HMS «Beagle» og kidnapper den eneste passasjeren: Charles Darwin, som gjenkjenner mannskapets kjæledyr Polly, som den siste levende dronte.

Darwin anbefaler at piratene burde delta i konkurransen Årets vitenskapsmann, arrangert av Royal Society i London. Men Darwin ønsker egentlig å stjele Polly, og imponere dronning Victoria - hans store kjærlighetsinteresse. Piratene forkler seg som vitenskapsmann for å delta på konkurransen, og fuglen vinner hovedpremien - som viser seg å være et møte med dronningen. Men dronningen ber om at Polly burde plasseres i dyrehagen hennes, noe kapteinen nekter og han avslører ved et uhell hans virkelige identitet som pirat. Dronningen beordrer ham derfor henrettet, men Darwin går inn for å skåne kapteinens liv. Darwin forteller dronningen at bare han vet hvor Polly er gjemt.

Dronningen går derfor med på å benåde kapteinen, og hun beordrer Darwin å finne Polly på alle nødvendige måter. Darwin tar med seg kapteinen til en taverna sammen med Mr. Bobo, hans trente sjimpanse. Kapteinen drikker seg alt for full, og Darwin får muligheten til å stjele Polly. Pirat-kapteinen jager dem inn i Tower of London, hvor dronningen venter på dem. Hun avskjediger Darwin, og tilbyr i stedet kapteinen nok skatter til å sikre at han vinner tittelen som Årets pirat i bytte mot Polly. Han aksepterer tilbudet og går tilbake til mannskapet sitt, hvor han forsikrer dem om at Polly fremdeles er trygg.

På Pirate of the Year-seremonien kunngjøres kapteinen som vinneren. Men en rivaliserende pirat, Black Bellamy, avslører dronningens benådning. Han forklarer at hvis en pirat blir benådet, så er man ikke lenger en ordentlig pirat. Dermed kan han heller ikke bli kåret til årets pirat. Kapteinen blir derfor fratatt seieren fra konkurransen og pirat-antrekket sitt. Han innrømmer også tapet av Polly ovenfor resten av mannskapet hans, som deretter forlater kapteinen sin.

Kapteinen vender tilbake til London, og bestemmer seg for å redde kjæledyret sitt. Han gjenforenes også med Darwin, og får vite at dronningen er medlem av et eksklusivt samfunn av verdensledere som fester sammen med truede skapninger. Kapteinen oppdager også at Polly skal serveres ved deres neste bankett. Pirat-kapteinen og Darwin jobber deretter sammen for å stjele et luftskip - og finne dronningens flaggskip, QV1, samtidig som Mr. Bobo setter ut for å finne igjen resten av kapteinens mannskap for å skaffe hjelp.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk positive anmeldelser, både internasjonalt og i Norge.[4][5][6][7] Filmen ble nominert til Oscar for beste animasjonsfilm i 2013.

Rolleliste, stemmer[rediger | rediger kilde]

Hugh Grant hadde stemmen til Piratkapteinen, her fra filmens premiere i Sydney i april 2012.

Engelske stemmer.

Oppfølger[rediger | rediger kilde]

Peter Lord twitret den 15. august 2011 at de er i gang med en idé til en oppfølger.[10] I juni 2012 uttalte han at de nå har oppfølgerhistorien klar, men venter på finansieringen.[11]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]