Buratino

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den russiske forfatteren Aleksej Nikolajevitsj Tolstoj utgav i 1936 barneboka Gullnøkkelen eller Buratinos eventyr, en fortelling som er fritt basert på Pinocchio. Bildet viser et russisk frimerke med en tegning av den populære hovedpersonen Buratino.
En utkledd Buratino fra en skoleåpning i storbyen Donetsk i Ukraina 2008

Buratino (på russisk Буратино) er hovedpersonen i den russiske barneboka «Gullnøkkelen eller Buratinos eventyr» fra 1936 skrevet av den russiske forfatteren Aleksej Tolstoj (1883–1945). Fortellingen er fritt basert på Carlo Collodis «Pinocchio» fra 1883. Da boka kom ut i 1936, ble Burantino raskt svært populær blant barn i Sovjetunionen. Det er den fortsatt, selv om dagens barn er like kjent med den vestlige varianten.

Bakgrunn og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Handling[rediger | rediger kilde]

Forfatteren har fortalt at handlingen i boka oppstod da han gjenfortalte og bearbeidet Pinocchio for sine barn fritt etter hukommelsen, ei bok han ikke hadde lest siden han var barn. Buratino er – som Pinocchio – en levende dokke, men i motsetning til Pinocchio har Buratino konstant lang nese, skåret ut av Papa Karlo (папа Карло). Sammen med venner på et dokketeater forsøker Buratino å finne en gullnøkkel til en hemmelig dør i Papa Karlos hus, en nøkkel som også den onde dokketeaterdirektøren Karabas Barabas (Карабас-Барабас) er på jakt etter.

Navn[rediger | rediger kilde]

Den russiske skikkelsen har lånt navn fra Burattino (også skrevet Burrattino og Burratino), en mindre viktig tjenerfigur i den italienske teatertradisjonen commedia dell'arte, der burattino betyr «dokke (av tre)» eller «sprellemann».

Buratino ga navn til flere produkter i Sovjetunionen, blant annet en brus med karamellsmak. Også rakettoppskytningssystemet TOS-1 ble populært kalt buratino på grunn av det store nesepartiet.

Filmatiseringer[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Buratino-filmen fra 1939». Arkivert fra originalen 12. mars 2007. Besøkt 31. august 2009. 
  2. ^ «Buratino-filmen fra 1960». Arkivert fra originalen 7. februar 2006. Besøkt 31. august 2009. 
  3. ^ «Amerikansk TV-versjon 1989 av filmen fra 1960». Arkivert fra originalen 8. mai 2006. Besøkt 31. august 2009. 
  4. ^ «Buratino-filmen fra 1975». Arkivert fra originalen 23. mars 2006. Besøkt 31. august 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]