Hopp til innhold

Nonsens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wiktionary har ordbokoppføringer om nonsens

Nonsens er en sammensetning av «non» (ikke) og «sense» (fornuft). Det er synonymt med vrøvl, tull, tøys og vås og betegner en uttalelse eller påstand uten fornuftig mening.

Når noen i en diskusjon anser at en ytring ikke er logisk eller er i overensstemmelse med en viss (ofte subjektiv) ideologi kan ordet nonsens bli brukt i nedsettende og fornærmende argumentasjonsteknikk.

Vitenskap[rediger | rediger kilde]

Filosofisk og vitenskapelig stilles imidlertid strengere krav til hva som kan anses å være nonsens, og det kan være meget vanskelig å definere noe som nonsens uten inngående analyse. Nonsens anses å være kjernen i kritikken av pseudovitenskap og kvasifilosofi.

Da Albert Einstein lanserte sin relativitetsteori ble den av mange betraktet som stridende mot fornuften og til og med forkastet av nazistene av rasepolitiske grunner som jødisk nonsens.

Poesi[rediger | rediger kilde]

Illustrasjon og dikt fra Edward Lears «Book of Nonsense» fra 1846. Hans tøysevers og limericker dannet mønster for en hel sjanger.

Omvendt kan det som overflatisk sett betraktes ved nærmere analyse vise seg å være fornuft. Dikteren Emily Dickinson skrev at «mye galskap er den guddommeligste fornuft for det skarpe øye» (fritt oversatt).

Nonsensdikt kan være et mer uskyldig uttrykk for «ikke-fornuft» og av og til ha til konstruktiv hensikt å utfordre logikk og etablerte forestillinger. Fra dette perspektiv er «det fornuftige» en mulig hindring for fantasien. Et eksempel på dette er diktet Jabberwocky av Lewis Carroll.

Den britiske tegneren og forfatteren Edward Lears populære «Book of Nonsense» ble opprinnelig utgitt i 1846. Den inneholder humoristiske tøysevers og limericker som minner om barneregler, og anses som opphav til nonsenssjangeren i engelsk litteratur.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]