Pathé

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pathé
BransjeFilmindustri, filmdistribusjon
Etablert28. september 1896
DatterselskapPathé Cinémas
Pathé Distribution
Pathé Production
Pathé
HovedkontorParis
New York City
LandFrankrike
Grunnlegger(e)Charles Pathé
Daglig lederJérôme Seydoux
Nettsted Offisielt nettsted (en)
Pathé-fonograf, med voksvalsebeholdere ved siden av, ca. 1902–1906
Ungarsk Pathé-dybdeskriftplate med omslag

Pathé eller Pathé Frères er navnet til en rekke forskjellige franske selskaper i en rekke land innen musikk- og filmindustrien, samt innen kabel- og satellittfjernsyn.

Pathé ble grunnlagt den 28. september 1896 i Vincennes ved Paris i Frankrike som Société Pathé Frères, av brødrene Charles, Émile, Théophile og Jacques Pathé. De begynte med produksjon av voksvalser, som var en viktig bestanddel i den fonografiske industri. I 1906 oppgav de denne teknologien til fordel for akustiske plater. I løpet av det tidlige 1900-tall ble Pathé verdens største filmutstyrs- og produksjonsfirma, og et av verdens største plateselskaper.

Den drivende kraft bak firmaet var Charles Pathé. Han erkjente også tidlig det potensialet som lå i filmen, og han klarte å sikre firmaet patentene til brødrene Lumière i 1902. Firmaet ekspanderte raskt internasjonalt; innen år 1910 hadde det avdelinger i Storbritannia, Østerrike, Belgia, Spania, Russland, Italia, USA, Australia og Japan.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • C. Pathé: De Pathé Frères à Pathé Cinéma – Imprimerie de l'Éclaireur, Nice, 1940
  • J.Kermabon & al.: Pathé, premier empire du cinéma – Éditions du Centre Pompidou, 1994 – ISBN 2-85850-793-7
  • André Rossel-Kirschen: Pathé-Natan, La véritable histoire – Pilote24 Éditions/les Indépendants du Ier siècle, 2004 – ISBN 2-912347-40-8

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]