Hopp til innhold

Philippe Bär

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Philippe Bär
FødtRonald Philippus Bär
29. juli 1928Rediger på Wikidata (95 år)
Manado
BeskjeftigelseKatolsk prest (1959–), katolsk biskop (1982–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetKongeriket Nederlandene

Philippe Bär O.S.B. (opprinnelig Ronald Bär; født 29. juli 1928 i Manado i Nederlandsk Øst-India) er emeritert katolsk biskop av Rotterdam og det nederlandske militærordinariat.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Ronald (Philippe) Bär ble født i Manado på øya Celebes i Nederlandsk Øst-India, i en nederlandsk familie av den reformerte tro. Under den japanske okkupasjon av Nederlandsk Øst-India i andre verdenskrig ble han internert, skilt fra foreldrene, i en fangeleir for gutter.

Etter krigen dro han til Nederland. Han studerte protestantisk teologi ved Universitetet i Utrecht, men sluttet seg deretter til den gammelkatolske kirke i Nederland og studerte en kort tid ved det gammelkatolske seminaret i Amersfoort Der var han klassekamerat av Antonius Jan Glazemaker; han ble senere gammelkatolsk erkebiskop av Utrecht fra 1982 til 1999.

I 1954 konverterte han til katolisismem og gikk kort tid etter inn i benediktinerklosteret Chevetogne i Belgia. Han tok klosternavnet Philippe. Den 29. desember 1955 avla han sine høytidelige ordensløfter.

Prest benediktinerprest[rediger | rediger kilde]

Philippe Bär ble ordinert til prest den 26. juli 1959.

Hjelpebiskop i Rotterdam[rediger | rediger kilde]

Pave Johannes Paul II utnevnte ham til titulærbiskop av Leges og hjelpebiskop i Rotterdam den 15. januar 1982.

Biskopen av Rotterdam, Adrianus Johannes Simonis, ordinerte ham til biskop den 27. desember samme år; medkonsekratorer var Martien Antoon Jansen, emeritert biskop av Rotterdam, og Theodorus Henricus Johannes Zwartkruis, biskop av Haarlem.

Den 22. november 1982 ble han utnevnt til militærprest for det nederlandske militærvikariatet- Med opphøyelsen til militærordinariat den 21. juli 1986 ble han den første biskopen av dette militærordinariatet.

Biskop av Rotterdam[rediger | rediger kilde]

Den 19. oktober 1983 ble han utnevnt til biskop av Rotterdam.

Han trakk seg fra begge sine embeder den 13. mars 1993, i en alder av 64 år. Dette kom brått på, men en avis pekte på at det hang sammen med rykter om homoseksuelle kontakter.[1]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Langs wegen van barmhartigheid. Gesprekken met bisschop Bär, Daphne Schmelzer e.a. 1996, ISBN 9789040098130

Referanser[rediger | rediger kilde]