Petter Wallace

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Petter Wallace
Født13. aug. 1957Rediger på Wikidata (66 år)
Stavanger
BeskjeftigelseFilmprodusent, fjernsynsprodusent Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Petter Wallace (født 13. august 1957 i Stavanger) er programredaktør for eksterninnhold i NRK, film- og TV-produsent, regissør og forfatter.

Petter Wallace var elev ved Stavanger katedralskole.[1] Han er utdannet ved Ohio University i Athens, Ohio, USA, (BSc) ved School of Radio – TV (1981), og videreutdannet ved San Diego State University, San Diego, California, USA (1982).

I Ohio var Wallace koordinator for den lokale Public Access-kanalen Athens Community Television. I San Diego bidro han som researcher for den årlige rapporten for Broadcasters’ Promotion Association.

Han startet eget produksjonsselskap i Oslo i 1983, Program Produksjon Skandinavia (PPS) AS, sammen med den amerikanske produsenten Peter E. Morris, og produserte bl.a. to tv-filmer med Roald Dahl, Way North med regi av Unni Straume, og «Thrillmaker», der Wallace selv intervjuet Roald Dahl[2].. PPS produserte også dokumentaren «Thomas«, som ble sendt på NRK i 1984, om det første barnet som overlevde «medfødt aids», såkalt SCID, Severe Combined Immune Deficiency.

PPS AS (Program Produksjon Skandinavia) ble innlemmet i Mercuri-gruppen i 1987.

I 1989 ble Wallace tilknyttet TV3 i London, først som leder for faktaproduksjon, deretter som Commissioning Controller for TV3s kanaler. Han var prosjektleder for oppstart av bestillingsproduksjon for den danske TV3-kanalen.

Wallace produserte og regisserte i 1993 den første danske og norske utgaven av «Fangene på fortet», gjennom sitt nye selskap Missing Link. Selskapet produserte også en norsk, dansk og svensk versjon av underholdningsprogrammet «Fullt Hus» («Fuldt Hus», «Full Pott») for TV3. Over 600 programmer ble produsert ved Nordisk Film i Valby i København, Danmark. Wallace overtok også etter Lasse Hallberg som produsent og redaksjonsleder for «På tide med Ole Paus», som han produserte to sesonger av.

Schibsted inviterte Wallace til å starte et nytt produksjonsselskap i 1994, som skulle være en av hovedleverandørene av underholdning til norske TV 2. Selskapet fikk hovedsete i Nydalen i Oslo. Wallace ga selskapet navnet Rubicon TV[3], oppkalt etter en av hans favorittbøker (romanen av Agnar Mykle). I ledelsen satt produsentene Erling Kjærnes og danske Jan Salling (nå Missing Link).

Rubicon TV vokste i løpet av tre år til å bli Norges største leverandør av TV-programmer utenfor NRK. I tillegg til å være selskapets administrerende direktør, produserte Wallace selv TV 2-seriene Hjemme hos Paus og Ute med Paus, med Ole Paus i denne perioden. Rubicon produserte flere hundre programmer for TV 2, TVNorge, TV+ og Buena Vista (Disney). Selskapet produserte også dokumentarserien og –filmen Bak din rygg[4] i samarbeid med Gerhard Helskog og Aslaug Holm, en produksjon som skapte mye medieoppmerksomhet fordi den avdekket hemmelige grupperinger i Norge nært tilknyttet det politiske miljø.

Wallace tok sammen med svenske Christian Wikander og Peter Emanuel Falck initiativet til TV 2s første såpeserie, Familiesagaen De syv søstre. I tillegg til å være seriens produsent, regisserte Wallace selv en rekke episoder.

Wallace var også regissør for norsk, svensk og hollandsk utgave av Buena Vistas Disney Christmas i 1996.

I 1998 overlot Wallace sjefsstolen i Rubicon TV til Vidar Nordli-Mathisen og startet regi og produksjon gjennom sitt norsk-engelske selskap «Missing Link». Året etter avgangen var han styremedlem i Rubicon, og bisto moderselskapet Metronome som internasjonal konsulent. Han regisserte en rekke episoder av Hotel Cæsar i seriens første sesong, og ble i tillegg koblet til TV 2 som konsulent på kanalens barnesatsinger Kaptein Sabeltann og The Snow Children på norsk Snøbarna[5].

Da TV 2 innledet en samproduksjon med det britiske produksjonsselskapet Winchester Entertainment om produksjon av The Snow Children, ble Petter Wallace prosjektets produsent, i nært samarbeid med den britiske forfatteren Russell Jarman-Price. Til sammen produserte duoen 90 episoder av serien, som ble vist bl.a. i Norge, Storbritannia, Island og Kina. Den siste sesongen ble produsert av Jarman-Prices og Wallaces eget britiske produksjonsselskap Dragonfire Entertainment Ltd.

Wallace inngikk også et samarbeid med Terje Formoe og filmprodusent Aage Aaberge om produksjon av en helaftens animasjonsfilm, Kaptein Sabeltann (film) De tre startet produksjonsselskapet Seven Seas Production.

I 2002 åpnet Norsk filmfond for tilskudd til tv-drama og –dokumentarer, og Petter Wallace fikk et som koordinator for tilskuddsordningen. I denne perioden tok han sammen med Ivar Køhn initiativ til kampanjen «Emmy 2007[6]»[7], med mål å sette større fokus på tv-drama i Norge. Den årlige konferansen på Losby Gods ble startet av Køhn og Wallace, og finner sted hver januar.

I januar 2006 begynte Wallace i NRK Drama som prosjektsjef for tv-drama, med ansvar for bl.a. Kodenavn Hunter, Størst av alt, Berlinerpoplene og Himmelblå. Berlinerpoplene vant i 2008 Prix Italia for beste dramaserie[8]. 16. episode av Himmelblå som ble sendt av NRK1 søndag 22. mars 2009, ble den mest sette norske dramaepisoden siden NGS Gallup startet sine målinger. 1 309 000 så episoden[9]. Siden er rekorden slått av Kampen om tungtvannet.

I mars 2009 ble Wallace eksternsjef i NRK. Sammen med fem sjangeransvarlige prosjektredaktører fikk han ansvar for programmer som blir produsert for NRK av frie produsenter. Blant produksjonene han er og har vært overordnet redaktør for er Lilyhammer, Brille, Mesternes Mester, Folkeopplysningen, Halvbroren, Stjernekamp, Verdens beste SFO, Ingen grenser, Trio (TV-serie), Barnas restaurant, Kampen om tungtvannet, Datoen, Med livet som innsats, Unge lovende, Hvem tror du at du er?, Jeg mot meg, Nobel (TV-serie), Å være, Alle mot 1, Leo Ajkic-seriene Flukt og Uro, 10 på topp, Jorden rundt på seks steg, Skitten snø, Superhundene, Nils & Ronny, Alliert og alene, Familiekokkene, Familiens ære, Fra bølle til bestevenn, Maskorama, Nattens arvinger, Scandinavian Star, Sånn er Norge, Team Ingebrigtsen,Therese - jenta som forsvant, Demenskoret og Sånn er du, Wallace var NRKs ansvarlige redaktør for Skavlan frem til høsten 2018. I 2019 ble avdelingen utvidet, og Petter Wallace ble programredaktør for eksterninnhold, med ansvar også for NRKs programsalgs- og kontraktsavdeling.

I 2011 og 2016 satt han i den internasjonale juryen for årets iEmmy.

Petter Wallace har skrevet og redigert flere bøker. I 1984 skrev han Brevbomber sammen med Morten B. Eldholm, en humorbok med brev til kjente og ukjente i Norge og i utlandet. I forbindelse med produksjonen av The Snow Children redigerte han seks barnebøker. I 2012 kom boken Opp igjen! Om å reise seg etter en smell[10] ut, skrevet sammen med psykolog Peder Kjøs. Boken beskriver Wallaces utbrenthet og hans rekonvalesens. I 20019 kom boken Aldri gi opp[11],[12] også skrevet sammen med Peder Kjøs.

I 2004 ble Petter Wallace sertifisert som vigsler for Human-Etisk Forbund, og var den første som gjennomførte en humanistisk vigsel i Norge.

Petter Wallace er gift med Hege Wølstad-Knudsen. De har to barn, Benedikte Wallace og Karoline Wallace og er bosatt på Bekkestua utenfor Oslo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stavanger Aftenblad: "Maktå på Stra'en ledd i byjubileet", 20. desember 1974 s.13.
  2. ^ «Thrillmaker - a chat with Roald Dahl». Besøkt 3. august 2021. 
  3. ^ «Vår historie». Rubicon TV. Arkivert fra originalen 3. august 2021. Besøkt 3. august 2021. 
  4. ^ «Bak din rygg». NFK. Besøkt 3. august 2021. 
  5. ^ «TV 2 lager «Snøbarna»». www.vg.no. Besøkt 3. august 2021. 
  6. ^ NRK (22. august 2005). «Om Emmy 2007». NRK. Besøkt 3. august 2021. 
  7. ^ Jerijervi, Dag Robert. «Han startet jakten på norsk Emmy i 2004: - Det var en total mangel på selvtillit». kampanje.com. Besøkt 3. august 2021. 
  8. ^ www.nordvision.org. «Prix Italia til Berlinerpoplene». Nordvision - Det nordiska public service-samarbetet (engelsk). Besøkt 3. august 2021. 
  9. ^ Madsen, Linn Sollied (8. september 2008). «Største dramasuksess noensinne». Nettavisen (norsk). Besøkt 3. august 2021. 
  10. ^ Opp igjen! (ebok) av Petter Wallace, Peder Kj. 
  11. ^ «Petter Wallace». Tulleruska's World. Besøkt 3. august 2021. 
  12. ^ «Aldri gi opp (Hvordan skape gode vaner som varer) | Peder KjøsVigmostadBjorke.no». vigmostadbjorke.no. Besøkt 24. februar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]