Peter Pan og Wendy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bokomslag fra 1915 som understreker Peters rolle som hovedperson i barnevennlige eventyr-scenarier

Peter Pan og Wendy (engelsk Peter and Wendy) er en barnebok fra 1911 av den skotske forfatteren J.M. Barrie (1860–1937). Den er det fjerde og mest kjente av Barries bøker om Peter Pan.

Barrie introduserte Peter Pan i et av kapitlene i The little white bird (1902); Peter ble deretter hovedperson i skuespillet Peter Pan (1904). Stoffet fra The little white bird ble videreutviklet til boka Peter Pan in Kensington Garden i 1906, mens historiene fra skuespillet, om Peters opplevelser i Neverland, ble utgitt i prosa i og med denne boka, Peter and Wendy.

Boka danner grunnlaget for de fleste filmatiseringene av Peter Pan. Den er oversatt til norsk av Elisa Bruhn-Jensen (1915), Ranka Knudsen (1951), Tormod Haugen (1982)[1] og Sidsel Mellbye (2007). Utgaven fra 2007 er illustrert av Fredrik Skavlan. En forkortet utgave er oversatt av Øystein Rosse (2015).

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Peter Pan kommer om natten til Darling-familiens hjem i Bloomsbury, og hører på fru Mary Darlings eventyr til barna hennes før sengetid ved det åpne vinduet. En kveld blir Peter Pan oppdaget, og han forsøker å flykte. Men han mister skyggen sin. Peter kommer tilbake for å hente skyggen igjen, men vekker Marys datter, Wendy Darling. Hun lykkes med å feste skyggen til ham igjen, og Peter inviterer henne til Neverland for å være mor for resten av gjengen hans, The Lost Boys.

Wendy sier seg enig, og hennes brødre John og Michael følger med. Deres magiske fly til Neverland blir fulgt av mange opplevelser. Peter og The Lost Boys bygger et lite hus for Wendy å bo i. John og Michael liker seg hos de The Lost Boys, og Peter ønsker Wendy velkommen til sitt underjordiske hjem. Hun påtar seg umiddelbart rollen som morsfigur. Peter og The Lost Boys redder en prinsesse kalt Tiger Lily, og blir involvert i del konflikter mot piratene - inkludert den onde kaptein Hook, Peters største motstander. Kapteinen fikk kallenavnet sitt på grunn av en krok som erstattet hans høyre hånd, etter at Peter Pan kuttet av hånden hans i en kamp.

Senere forsøkte kaptein Hook også å jakte på en krokodille som spiste hånden hans etter at den falt i vannet, og nå ønsker den å spise resten av kapteinen. I mellomtiden begynner Wendy å bli forelsket i Peter Pan, og spør ham hva slags følelser han egentlig har for henne. Peter sier at han er som hennes trofaste sønn. En dag når hun forteller historier til The Lost Boys og brødrene hennes, John og Michael, husker Wendy foreldrene deres og bestemmer seg for å reise tilbake og returnere til England. Men kort tid senere blir Wendy og guttene tatt til fange av kaptein Hook, og Peter Pan må forsøke å redde alle barna.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Barrie, J.M. (1982). Peter Pan og Wendy. Oslo: Gyldendal. ISBN 8205139849. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource (en) en:Peter and Wendy – originaltekster fra den engelskspråklige Wikikilden