Peter Müller (CDU)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Se også Peter Müller (andre betydninger).
Peter Müller
Peter Mueller 08-2006.jpg
Født 25. september 1955 (61 år)
Illingen
Utdannet ved Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität
Parti Christlich Demokratische Union
Nasjonalitet Tyskland
Språk tysk
Utmerkelser Commandeur des Arts et des Lettres‎, Großes Verdienstkreuz mit Stern und Schulterband des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland

Peter Aloysius Müller (født 25. september 1955 i Illingen) er en tysk politiker for CDU. Han var fra 1999 til 2011 ministerpresident i Saarland. Den 25. november 2011 ble han utnevnt til dommer i den tyske forfatningsdomstolen.

Utdannelse, bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Peter Müller tok juridisk embedseksamen i 1983 og 1986 etter studier i Bonn og Saarbrücken.[1] Han arbeidet frem til 1994 som dommer ved retten i Saarbrücken, og samtidig som professor ved Universität des Saarlandes.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Müller ble medlem av delstatsparlamentet («Landdagen») i Saarland i 1990; fra 1994 til 1999 var han leder av CDUs gruppe, og dermed leder av opposisjonen.

Under Müllers ledelse oppnådde CDU både i 1999 og 2004 et absolutt flertall av mandatene i valget til Landdagen i Saarland. Han kunne dermed regjere i 10 år sammenhengende som leder for en ren CDU-regjering.

Han ble valgt til Forbundsdagen i 2005, men valgte kort tid etter å tre ut av nasjonalforsamlingen. Kanslerkandidat Angela Merkel utpekte i 2005 Müller til å bli medlem av hennes panel av økonomiske eksperter.

Fra 1. november 2008 til 1. november 2009 var han i tillegg, i kraft av embetet som ministerpresident, leder for Forbundsrådet.

Valget i 2009[rediger | rediger kilde]

Ved delstatsvalget i 2009 gjorde så partiet Die Linke, under ledelse av den tidligere SPD-lederen Oskar Lafontaine, sitt desidert beste valg noensinne i en delstat i det tidligere Vest-Tyskland, med en oppslutning på drøyt 21% av stemmene. Dette resultatet innebar ikke bare at CDU mistet sitt rene flertall, men det var dermed heller ikke grunnlag for noen av de tradisjonelle koalisjonsalternativene i Tyskland, det vil si enten CDU/FDP («svart-gul») eller SPD/De grønne («rød-grønn»).

En ny regjering ble til slutt dannet som en koalisjon av CDU, FDP og De grønne. Peter Müller kunne dermed fortsette som ministerpresident, nå som leder for den første såkalte Jamaica-koalisjon på delstatsnivå i Tyskland.

I august 2011 fratrådte Müller embetet som ministerpresident fordi han senere samme høst skulle tiltre som dommer i forfatningsdomstolen. Han overga da ledelsen av regjeringskoalisjonen til partifellen Annegret Kramp-Karrenbauer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Peter Müller». CSU Saar. Besøkt 11. oktober 2015.