Peter II av Courtenay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Peter II av Courtenay
Petrus2.jpg
Født1150-åreneRediger på Wikidata
Død1219Rediger på Wikidata
EpirusRediger på Wikidata
Beskjeftigelse HerskerRediger på Wikidata
EktefelleYolanda av Flandern (1193–)[1]
Agnes I, Countess of Nevers[1]
FarPeter I de Courtenay
MorElisabeth de Courtenay
SøskenAlice av Courtenay
Robert Ier de Courtenay-Champignelles
Barn
11 oppføringer
Philip II, Marquis of Namur
Robert I av Courtenay
Henry II of Namur
Balduin II av Courtenay
Margaret, Marchioness of Namur
Elisabeth of Courtenay
Yolanda av Courtenay
Marie de Courtenay
Mathilde von Courtenay
Inés de Courtenay
Eleonor of Courtenay
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata
Våpenskjold
Peter II av Courtenays våpenskjold

Peter II av Courtenay, død 1219, var keiser i Det latinske riket i Konstantinopel fra 1216 til 1217. Han ble utnevnt til keiser etter sin svoger Henrik av Flandern som døde i 1216, men ble tatt til fange underveis på reisen til sitt nye rike og døde i fangenskap i Despotatet Epirus i 1219.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Peter II var sønn av Peter I av Courtenay (død 1183) og sønnesønn av kong Ludvig VI av Frankrike (Ludvig den tykke) og hans andre kone Adélaide av Maurienne. Hans mor var Elisabeth av Courtenay, datter av Renaud av Courtenay (død 1194) og Hawise av Donjon[2].

Peter giftet seg først med Agnes I, grevinne av Nevers, og ble dermed greve av Nevers. Han giftet seg på nytt med Yolanda av Flandern, en søster til keiserne Balduin I av Konstantinopel og Henrik av Flandern. De var begge grever av Flandern og keisere i Det latinske riket i Konstantinopel.

Peter deltok i det tredje korstog i 1189-1192 sammen sin fetter, kong Filip II August av Frankrike, og deltok også i albigenserkorstoget i 1209 og 1211 sammen sin bror Robert. Han deltok også i slaget ved Bouvines i 1214[3].

Da hans svoger, keiser Henrik av Flandern, døde sønneløs i 1216 ble Peter utnevnt til hans etterfølger og han forlot sitt bosted i Frankrike med en liten styrke for å ta sitt nye rike i besittelse. Han ble kronet av pave Honorius III den 9. april 1217 og han lånte så noen skip i Venezia mot å besette havnebyen Durrës og overlate den til venetianerne. Her ble han imidlertid slått, og han valgte å fortsette reisen til Konstantinopel over land. På denne reisen ble han arrestert og fengslet av keiser Teodoros Komnenos Dukas i Despotatet Epirus – et av de små keiserdømmene som ble opprettet etter at bysantinerne ble jaget ut av Konstantinopel. Etter to år i fengsel døde Peter II, og han kom derfor aldri til å styre sitt keiserdømme. Hans kone Yolanda hadde reist til Konstantinopel sjøveien og hun regjerte som regent til hun døde i august 1219. To av parets sønner, Robert I av Courtenay og Balduin II av Courtenay ble senere keisere i Konstantinopel[4].

Familie[rediger | rediger kilde]

Med sin første kone, Agnes I, grevinne av Nevers, hadde Peter ett barn:

  • Matilda I, grevinne av Nevers

Med sin andre kone, Yolanda av Flandern, hadde Peter 11 barn:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b The Peerage person ID p11412.htm#i114115, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Chisholm, Women in World History, Elizabeth of Courtenay
  3. ^ Chisholm, Women in World History, Elizabeth of Courtenay, s. 294
  4. ^ Chisholm, Women in World History, Elizabeth of Courtenay, s. 294

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Denne artikkelen inneholder materiale fra Encyclopædia Britannica Eleventh Edition, en publikasjon som nå er offentlig eiendom.

  • Commire, Anne, red. (1999). «Arkivert kopi». Women in World History: A biographical encyclopedia. Waterford, CT: Yorkin Publications, Gale Group. Arkivert fra originalen .  Arkivert 29. mars 2015 hos Wayback Machine.