Teodoros Komnenos Dukas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Teodoros Komnenos Dukas
Theodor I. Despot von Epirus.jpg
Født1180
Død1253
Thessaloniki
Ektefelle Maria Petraliphaina
Far John Doukas
Søsken Manuel Komnenos Doukas, Constantine Komnenos Doukas, Mikael I Komnenos Dukas
Barn Irene Komnene Doukaina, Anna Angelina Komnene Doukaina, John Komnenos Doukas, Demetrios Komnenos Doukas
Beskjeftigelse Militær
Nasjonalitet Østromerriket

Teodoros Komnenos Dukas (født mellom 1180 og 1185, død ca 1253) var hersker i Despotatet Epirus fra 1215 til 1230 og av Thessaloniki mellom 1224 og 1230. Teodoros var en legitim sønn av sebastokratōr Johannes Dukas og Zoe Dukaena. Han var således en fetter av keiserne Isak II Angelos og Alexios III Angelos, samt at han var halvbror til Mikael I Komnenos Dukas som var grunnleggeren av Despotatet Epirus (Epirote fyrstedømmet) i kjølvannet av at Det fjerde korstog invaderte Konstantinopel i 1205.

Som hersker av Epirus førte Teodoros en aggressiv ekspansjonspolitikk ved å først alliere seg med Serbia og diverse albanske klaner. Han dro nytte av den midlertidige svakheten i Bulgaria og kongedømmet Thessaloniki og han grep makten i mesteparten av Makedonia og Thessalia i 1216.

I 1217 da den nye latinske keiseren Peter II av Courtenay forsøkte å krysse gjennom Epirus for å nå sine landområder i Konstantinopel fikk Teodoros beseiret latinerne og tok Peter II til fange. I 1220 tok han også makten over Beroia og året etter tok han landområdene i Serres for så å stramme en løkke rundt Thessaloniki. I 1224 fullførte han sin erobring av kongedømmet Thessaloniki ved å innta hovedstaden deres.

1220-tallet sendte Teodoros sine styrker gjennom Egeerhavet og inn Trakia, og i 1225 ble Adrianopolis og de omkringliggende delene i Trakia overtatt fra Keiserriket Nikea. I slaget ved Klokotnitsa i 1230 der Teodoros sloss mot Bulgaria ble han fanget og forble en fange i den bulgarske hovedstaden Tarnovo i sju år. På et tidspunkt under sitt fangenskap ble han involvert i en sammensvergelse og han ble blindet.

I 1237 ble Teodoros løslatt fra fangenskap i Bulgaria. Men i 1252 ble Teodoros arrestert igjen og han ble sendt i eksil i Nikea hvor han døde i 1253.


Forgjenger
Mikael I Komnenos Dukas
Despot av Epirus
12151230
Etterfølger
Mikael II Komnenos Dukas