Per Buvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Per Buvik
Født23. januar 1945 (74 år)
Beskjeftigelse Skribent, professor
Nasjonalitet Norge
Medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi, Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab

Per Buvik (født 23. januar 1945) er en norsk litteraturforsker.

Buvik er dr. philos. og professor i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen. I sine tallrike artikler og bøker, primært om fransk litteratur fra 1800- og 1900-tallet, er han særlig opptatt av å kombinere den litterære tekstanalysen med psykologiske og/eller idéhistoriske perspektiver. Dette gjelder også i hans undervisning, der han blant annet har beskjeftiget seg mye med den vestlige epostradisjonen fra antikken til renessansen (Homer, Vergil, Dante).

Buvik har vært ansvarlig redaktør for tidsskriftet Norsklæreren (1980–1982), redaksjonssekretær i tidsskriftet Edda (1986–1990) og medlem av redaksjonskomitéen for tidsskriftet Hesperis. Revue de littérature contemporaine (1998–2002). Han er fra 2009 medlem av redaksjonskomitéen for tidsskriftet L’Année Baudelaire og medredaktør av Norsk Litteraturvitenskapelig Tidsskrift.

Han var i 2004 engasjert som forsker ved Senter for fransk-norsk forskningssamarbeid innen samfunnsvitenskap og humaniora i Paris, og var leder av dette senteret i 2006.

Per Buvik er medlem av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab og av Det Norske Videnskaps-Akademi.

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

  • Pornografi (Det Norske Samlaget, 1987);
  • La Luxure et la pureté. Essai sur l’œuvre de Joris-Karl Huysmans (Solum/Didier Érudtion, 1989) ;
  • Poesiens skandale. Om Baudelaire (Pax, 1996) ;
  • Georges Bataille (Gyldendal, 1998);
  • Dekadanse (Pax, 2001);
  • Jules de Gaultier, Le Bovarysme. Essai sur le pouvoir d’imaginer, med en studie av Per Buvik: Le Principe bovaryque (Presses de l’Université Paris-Sorbonne (PUPS), 2006);
  • Jules de Gaultier, Le Bovarysme. La psychologie dans l’œuvre de Flaubert, med presentasjon, annotasjon og ni studier samlet og redigert av Per Buvik (Éditions du Sandre, 2007);
  • Les Carnets de l’exotisme, ny serie nr. 6, 2006 : ”L’exotisme, l’exotique, l’étranger”, under redaksjon av Per Buvik.
  • L’Identité des contraires. Sur Georges Bataille et le christianisme (Éditions du Sandre, 2010).

Buvik er også medforfatter (sammen med Geir Mork) av et litteraturverk i tre bind for videregående skole (Jeg fant! Jeg fant!, Aschehoug, 1988), og har oversatt Jean Baudrillard til norsk (I skyggen av de tause majoriteter, Capelens upopulære skrifter, 1991; Big Brother og andre virkelighetsillusjoner, Cappelens upopulære skrifter, 2008). (Fullstendig bibliografi finnes på hans hjemmeside.)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]