Peppermynte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Peppermynte
Peppermynte
Vitenskapelig(e)
navn
:
Mentha piperita
L., 1753
Norsk(e) navn: peppermynte
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Leppeblomstordenen
Familie: Leppeblomstfamilien
Slekt: Mynteslekta
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa

Peppermynte (Mentha × piperita) er en hybrid i mynteslekten. Den er en hardfør urteplante med mørkegrønne blad og rødlige stilker som blir inntil 60 cm høye. Blomsteraksene er rosalilla og hele planten dufter sterkt.

Som nyttevekst ble den først beskrevet i 1696 av den engelske naturforsker John Ray. Plantens medisinske verdi ble snart anerkjent, og den blir nå dyrket over hele verden.

Dyrking og formering[rediger | rediger kilde]

Peppermynte trives på åpne plasser i godt gjødslet, fuktig jord. Den kan ikke såes fra frø da den er steril, i og med den er en hybrid mellom grønnmynte og vassmynte. Frø som går under navnet «peppermynte» er ofte grønnmynte. Plant biter av utløperne med røtter 5 cm dypt om våren når det ikke lenger er fare for frost. Det er fornuftig å grave den ned i en beholder uten bunn for å hemme rotspredningen som ellers kan ødelegge for andre planter. Peppermynte kan godt dyrkes i egen beholder. Vann godt og klipp regelmessig.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Oljen som utvinnes fra planten brukes som smertestillende middel ved forstuinger, sår og tannpine. Peppermynteolje brukes som smakstilsetning i konfekt, kaker og desserter. Peppermynteblad tilsettes fruktsaft og fruktsalat, og drysses på ertesuppe, gulrøtter eller squash. Peppermynteis er forfriskende og velsmakende, og iste av peppermynteblad virker svalende på varme sommerdager. Peppermynte er også en appetittvekker. Peppermynteolje inneholder stoffer som ser ut til å redusere kramper i fordøyelseskanalen; den har også en bevist signifikant symptomlindrende effekt ved irritabelt tarmsyndrom[1]. Når peppermynteolje smøres på huden, kan det føre til en varmere hudoverflate, noe som kan lindre smerter under huden.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]