Pennal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et moderne skolepennal laget av slitesterkt kunsttekstil og ustyrt med dekor og glidelås.
Åpent pennal med skolesaker som blyant, passer, kort linjal, minnepinne, trykkblyant og kulepenner.

Et pennal, tidligere også kalt pennehus og pennalhus, er et etui eller avlang beholder til å oppbevare penner, blyanter og andre skrivesaker.

Typer og bruk[rediger | rediger kilde]

Pennalhus var tidligere ofte et treskrin, gjerne med skyvelokk, der det var plass til griffel, penn og blekkhus.

Pennal er i dag vanligvis et futteral, eller en enkel pose, som er laget av lær, slitesterke tekstiler eller plast og lukkes med glidelås. Det brukes særlig av skoleelever og studenter og inneholder skrive- og tegneredskap som blyanter, tusjer, kulepenner, viskelær og blyantspisser. Eldre elever har gjerne også linjal og lommeregner, samt passer og gradskive til bruk i geometriundervisninga. Store pennaler kan også inneholde kontor- og papirutstyr som stiftemaskin, saks og korrekturlakk.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet pennal stammer fra det middelalderlatinske pennale som er dannet av ordet penna, som opprinnelig betød «fjær», men som siden fikk betydninga skrivefjær og penn.

Ordet pennal kunne i gamle dager også bli brukt om en nybakt student «som kom til forelsningene med sitt gamle pennal». Pennalisme var da de eldre studentenes tyrannisering av de unge førsteårsstudentene. Det gamle uttrykket å komme eller bli lagt i pennalet bruker pennal, i form av avlange treskrin, som en metafor for likkiste og betyr å dø eller å bli gravlagt.

Etuier og stive pennaler for tegneredskap som passer og rissefjær ble tidligere kalt bestikk.

Se også[rediger | rediger kilde]