Hopp til innhold

Saks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen handler om saks som klipperedskap. For å lese om saks i andre betydninger av ordet, se Saks (andre betydninger)
Ulike typer husholdningssakser - sysaks, kjøkkensaks og papirsaks
Svensk bøylesaks fra jernalderen.
Svensk bøylesaks fra vikingtida.
Framstilling av tradisjonell japansk bøylesaks (metallstykket nederst bearbeides til saksa øverst).
Sakser og skjæreredskaper for klipping av sau, utstilt i Euskal Museoa i Bayonne i fransk baskerland.
Kirurgisk bøylesaks

Saks er et husholdnings- og arbeidsredskap som består av to kniver som er plassert med eggene mot hverandre i et «nebb» og holdt sammen i enden av en bøyle eller festet som to kryss-stilte, dreibare skjæreblader om en akse. Sakser finnes i flere varianter og brukes til å klippe materialer som papir, tekstil, hår, plast, metall og annet.

Ordet saks kommer fra det norrøne sax som betyr «stor kniv» eller «kort sverd».

Virkemåte, typer og bruk[rediger | rediger kilde]

Ulike typer små og store, fine og grove husholdnings-, arbeids- og hagesakser. Utvalg hentet fra et hjem i Estland 2008.

I de tidligste bøylesaksene var skjærebladene holdt sammen i en fjærende bøyle i enden. Seinere ble bladene lagt i kryss og festet tett sammen med en skrue i krysset, det vil si i et dreiepunkt med skjærebladene på den ene sida av punktet og håndtak med fingerbøyler på den andre. Skjærebladene blir da bevegelige om dreiepunktet slik at eggene kan føres sammen etter vektstangprinsippet når en presser håndtakene mot hverandre. Dermed kan en med stor kraft og presisjon skjære og klippe det som er mellom bladene. Bladene er krummet lett innover for at spensten skal rekke til spissen.

Det finnes en rekke forskjellige sakser i mange størrelser laget for ulik bruk, alt fra neglesakser, små barnesakser og fine kirurgiske sakser til store kontor- og papirsakser, skreddersakser med takkete skjæreblader, kraftige hagesakser og grove, saksliknende tenger. Hårsakser til tynning av hår har kamstruktur på knivene og kamspissene har en liten V-formet struktur for å holdet hårstråene på plass. Sakser kan også brukes som kjøkkenutstyr, for eksempel til kutting av grønnsaker, klipping av kjøttbein og sløying av fisk.

Maskinsakser er kutte- og skjæremaskiner som brukes i industrien for kutting av metallplater, store papirbunker og annet. Disse er motordrevne og har gjerne bare én bevegelig kniv og en stillestående kant som avslutter arbeidsflaten. Det finnes også roterende sakser som på manuelle gressklippere.

Annet[rediger | rediger kilde]

  • Dyre- eller revesakser er en type fangstredskap som låser dyret fast i en oppspent «metallkjeft» når dyret tråkker på en utløser og «metallkjevene» klapper om byttet.
  • En skjærsliper var i gamle dager en mann som gikk rundt fra hus til hus og slipte sakser og kniver.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]