Rissefjær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Rissefjær Passer med rissefjær
En rissefjær brukes for å tegne presise linjer med flytende tusj og består av et skaft og to spisse stålfjærer presset sammen med en klemskrue. Bildet til høyre viser en passer med rissefjær.

Rissefjær er et tegneredskap til å trekke opp nøyaktige, tynne linjer med tusj, blekk eller tynn maling.

Rissefjær kalles ruling penengelsk.

Konstruksjon og bruk[rediger | rediger kilde]

Bruk av rissefjær og hovedlinjal for nøyaktig tegning. Instruksjonstegning fra 1901.

Rissefjær for nøyaktig opptegning består av et penneskaft med to stålfjærer som sammen danner en pennespiss. Når en dypper spissen i flytende tusj, legger væsken seg i rommet mellom stålbladene omtrent som når en bruker en pennesplitt eller fjærpenn. Stålfjærene kan klemmes sammen med en liten skrue slik at en kan regulere avstanden mellom dem og dermed stille inn nøyaktig strektykkelse.

Rissefjær ble tidligere brukt i geometrisk og teknisk tegning der det er viktig med en presis strek. Tegneredskapet ble ofte oppbevart sammen med passer i et eget etui eller pennal, et såkalt tegne- eller sirkelbestikk. Betegnelsen bestikk ble brukt både om selve beholderen og om settet av slike tekniske tegneinstrumenter.

Moderne erstatningsredskap[rediger | rediger kilde]

Rissefjær ble fra 1970-tallet i stor grad helt erstattet av tekniske rørpenner med tusjpatroner og faste strektykkelser, særlig penner fra den tyske produsenten Rotring, solgt under varemerket Rapidograph, men også fra penneprodusenten Parker Pen Company. Slike tekniske tusjpenner ble på 1980-tallet også tatt i bruk i plotterskrivere, men er siden slutten av 1990-tallet de fleste steder igjen blitt byttet ut og erstattet med ulike digitale tegneprogram, for eksempel for dataassistert konstruksjon innen teknikk og arkitektur, men også for reklametegnere og andre, med andre typer utskrifter.

Se også[rediger | rediger kilde]