Passer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Passer (på engelsk compass) med hengsel og håndtak øverst og to rette «bein» (stenger), den ene med spiss (nål) og den andre med en blyant (penn). Blyantbeinet tegner en sirkel på papiret når en dreier den rundt beinet med spissen i midten. Avstanden mellom beina er radiusen i sirkelen.
En stangpasser med skjærekniv og en vanlig, enkel skolepasser

Passer er et enkelt redskap som brukes for å tegne sirkler og sirkelbuer og for å måle og avsette avstander. Passeren er også ett av de to ideelle instrumentene innen Euklidsk geometri i planet, der det andre instrumentet er en linjal uten måleskala.

Konstruksjon og bruk[rediger | rediger kilde]

En passer er vanligvis laget av metall, men kan også være av tre eller plast. Instrumentet består av to rette bein eller stenger som er spisse i den nederste enden og festet sammen i et bevegelig ledd øverst. Den ene spissen er vanligvis utstyrt med en blyant eller penn for å kunne sette av en strek. Når en skal slå en sirkel med en passer, setter en beinet med den spisse enden i sentrum av sirkelen, trekker ut det andre beinet i passende radius og dreier det i en ring omkring spissen i midten.

Passer brukes særlig som tegneredskap i geometri og teknisk tegning, for eksempel innen arkitektur, ingeniørkunst og konstruksjoner, men også som hjelpemiddel i navigasjon og kartografi samt som verktøy i tradisjonelt murerhåndverk.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Ordet passer kommer fra tysk og er dannet av passe i betydninga «avpasse eller avmåle» etter den franske instrumentbetegnelsen compas som kommer fra middelalderlatin compassus som betyr «omkrets». Passer kunne på dansk også betegne det «gaffelformede viserapparat på en skålvægt». I dag heter den "Zirkel" på tysk.

I gammel landmåling ble en passer med lengde på 3 1/2 alen brukt til å måle opp åkre og liknende. Instrumentetuier med passer, rissefjær og liknende tegneredskap ble tidligere ofte kalt sirkelbestikk eller bare bestikk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]