Linjal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nærbilde av stållinjal med skalaer for både millimeter/centimeter og tommer.
En meterstokk er en sammenleggbar linjal vanligvis av tre med både metriske måleenheter og tommer. Meterstokker brukes særlig av snekkere.
Skalalinjal med trekantet profil og måleenheter i seks ulike skalaer. Slike linjaler brukes for raskt å måle avstander på plantegninger og kart med ulike målestokker.
Tegnebord påmontert tegnemaskin med justerbare linjaler for teknisk tegning

En linjal er et redskap i form av en snorrett, smal og avlang plate, som brukes til å måle opp og lage rette linjer med.[1] Linjaler brukes innen flere håndverk, særlig til geometrisk eller teknisk tegning, og til å måle korte avstander. Måleenhetene på linjalene følger vanligvis metersystemet og/eller en inndeling i den britiske enheten tommer.

Linjaler brukes til å lede en penn til å tegne inn en rett linje mellom to punkter i planet. Den utgjør ett av de to instrumentene som inngår i euklidsk geometri i planet. Som et praktisk verktøy er linjalen påtegnet nøyaktige avstandsmarkeringer som en skala.

Plastlinjaler, blant med sjablonger for å tegne bokstaver og figurer med teknisk rørpenn, og en enkel regnestav

Bruk og typer[rediger | rediger kilde]

Linjaler brukes for å tegne opp og måle linjer i geometri og konstruksjonstegning, og er et viktig hjelpemiddel i en mengde håndverk. Redskapet brukes blant annet av skoleelever, matematikere, ingeniører, arkitekter, designere, tekniske tegnere, typografer og navigatører. Linjaler brukes ofte sammen med redskap som passer, gradskive og vinkelmåler.

Linjaler kan være laget av tre, gjennomsiktig plast, solid stål eller lett aluminium, og er vanligvis mellom 10 og 100 cm lange. En typisk skolelinjal er 30 cm lang. Det finnes ellers en rekke ulike linjaltyper som er tilpasset forskjellig bruk:

 • En vinkellinjal er formet som en fast eller justbar vinkelhake eller fast trekant med hjørner med forskjellige vinkelstørrelser. Vanlige hjørnevinkler er 90, 60, 45 og 30 grader.
 • En hovedlinjal eller hodelinjal er i enden utstyrt med et flatt eller vridbart tverrstykke som kan legges an mot kanten av tegnebrettet eller papiret slik at en lettere kan oppnå riktige vinkler og retninger i forhold til en fast kant.
 • En skalalinjal er en linjal med trekantet profil slik at den får seks langsider og kan vise måleenheter i seks ulike skalaer eller målestokker. Slike linjaler brukes for raskt å måle avstander på plantegninger og kart der størrelsesforholdene er gjengitt i forskjellige målestokker.
 • En bue- eller kurvelinjal brukes til å tegne opp kurver og andre geometriske former.
 • En parallellinjal er satt sammen av flere linjalstykker som kan justeres i forhold til hverandre når en skal lage parallelle linjer.
 • En rullelinjal er utstyrt med små hjul slik at linjalen kan flyttes presist over arket og det blir letter å tegne parallelle linjer
 • En tavlelinjal er en større, meterlang linjal med håndtak og lett synlige cm- og desimeter-merker for bruk på en veggtavle i undervisning.
 • Et typometer er en linjal med typografiske og metriske målenheter. Typometre kan omfatte smale ciceromål i metall eller plateformede varianter med ulike typografiske enheter og annet trykt på gjennomsiktig plast.
 • En skjærelinjal er ofte av metall og brukes særlig når en skal lage rette kutt i papir og kartong.
 • En kantlinjal er utsyrt med en tykkere, buet kant for bretting eller falsing av papir
 • En meterstokk er en sammenleggbar linjal som særlig brukes av snekkere. Meterstokker er vanligvis laget av tre sammenføyd med metallpunkter og viser både metriske måleenheter og tommer.
 • En diopterlinjal eller siktelinjal som brukes i landmåling eller på et målebord.

Linjaler kan også inngå som del av sammensatte apparater eller linjalliknende instrumenter, for eksemepl en regnelinjal eller regnestav. Tegnebord til bruk for arkitekter og tekniske tegnere er ofte utstyrt med en tegnemaskin bestående av justerbare linjaler og vinkelhaker som er montert på en skyveanordning. Aluminumsprofiler laget som rette linjaler uten målemerker brukes for å streke opp rette linjer innen flere fag. En malerstokk er en rett pinne med en myk kule i enden, som malere bruker for å støtte og lede hånden når en maler detaljer eller rette linjer.

I dag er bruken av linjaler som profesjonelt redskap i stor grad erstattet av automatiske funksjoner i dataprogrammer for teknisk tegning, såkalt dataassistert konstruksjon, samt for navigasjon, typografi og annet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «linjal». Store norske leksikon (norsk). 23. august 2023. Besøkt 28. januar 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

 • (en) Rulers – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
 • (en) Ruler – galleri av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata